EY wijst voorstel opsplitsing TPG af

Ook TPG Capital lukt het niet advies- en audittak te scheiden.

Private-equitybedrijf TPG Capital heeft een plan voorgesteld aan EY om het bedrijf toch op te splitsen en de consultancytak uiteindelijk naar de beurs te brengen. Dat meldt de Financial Times.. EY heeft het voorstel inmiddels heeft afgewezen, aldus de krant.

TPG stelt voor om de adviestak af te splitsen van de auditpraktijk. De adviestak zou later naar de beurs kunnen worden gebracht. De auditpraktijk zou in handen blijven van EY-partners.

EY had eerder een plan, genaamd Everest, om de adviestak via een directe beursgang af te stoten, maar dit werd afgeblazen na interne onenigheid en verzet van sommige Amerikaanse bestuurders. Een afsplitsing van de adviestak zou EY bevrijden van belangenconflicten die voorkomen dat adviseurs voor auditklanten werken. TPG beweert dat dit tientallen miljarden dollars aan waarde zou kunnen ontsluiten.

Het plan komt op een gevoelig moment voor EY, dat nog geen opvolger heeft gekozen voor de wereldwijde topman Carmine Di Sibio. Hij was een voorstander van Everest en treedt volgend jaar af na het mislukken ervan. Het plan zou ook interne verdeeldheid kunnen heropenen die aan de oppervlakte kwam tijdens de besprekingen over Everest. Elke deal zou de steun nodig hebben van EY’s grootste nationale firma’s, die apart eigendom zijn van de partners in elk land. In totaal zijn er 13.000 partners over de hele wereld.

TPG heeft geen prijs genoemd voor de adviestak. Everest voorzag een ondernemingswaarde van ongeveer 100 miljard dollar voor de adviestak, die jaarlijks ongeveer 25 miljard miljard aan inkomsten zou hebben.

Het plan van TPG is door EY snel afgewezen. In een brief aan de partners van EY die de Financial Times heeft ingezien staat onder meer: ‘We ontvangen geregeld verzoeken van participatiemaatschappijen en andere investeerders die interesse tonen in delen van EY-bedrijven. Dit was het geval vóór Everest en zal ook in de toekomst het geval zijn. De benadering door TPG was een eerste blijk van interesse en er zijn geen verdere afspraken gemaakt. We zijn niet actief bezig met transacties. We blijven ons richten op onze prioriteiten, het afronden van het CEO-opvolgingsproces en het ontwikkelen van het strategische pad voor de toekomst van de organisatie.’

Gerelateerde artikelen