ExxonMobil gaat voor overnames waar Shell stopt

Olieconcern Shell heeft aangegeven haar investeringen in overnames terug te schroeven, maar de Amerikaanse concurrent ExxonMobil blijft op hetzelfde niveau investeren. Dat schrijft de Financial Times dinsdag. Ondanks de wijzigingen blijft Shell in totaal meer investeren dan Exxon.
Exxon is ‘alert’ op mogelijk overnames gericht op het versterken van de productiecapaciteit. Net als veel andere oliebedrijven heeft het Exxon last van de sterk gedaalde olieprijs. Als gevolg van de lage prijs zijn veel exploratieprojecten niet meer rendabel. Concurrenten Royal Dutch Shell, Chevron en ConocoPhillips hebben om die reden aangegeven miljarden te snijden in investeringsplannen. 
 
Exxon houdt haar investeringen op peil. Volgens het krantenbericht kunnen de Amerikanen nieuwe investeringen relatief eenvoudig betalen uit de bestaande cashflow. Het bedrijf ontving in 2014 45,2 miljard US dollar in cash uit de operationele activiteiten. Concurrent Shell ontving 45,0 miljard US dollar in cash uit de operationele activiteiten. Exxon verwacht jaarlijks 37 miljard US dollar te investeren.
 
Shell gaat over de periode 2015 – 2017 15 miljard US dollar minder investeren dan in voorgaande jaren, maar daarmee doet het niet onder voor Exxon. In 2013 investeerde Shell circa 44 miljard US dollar. Naar verwachting gaat daar jaarlijks 5 miljard van af waardoor het totale investeringsbedrag van Shell jaarlijks op 39 miljard uitkomt.  Exxon ziet juist een kans om relatief goedkoop investeringen te kunnen doen, omdat nu branchegenoten zich terugtrekken de concurrentie om olie- en gas assets lager is waardoor het prijsniveau mogelijk daalt. 
Gerelateerde artikelen