Ewald van Hamersveld, 40 jaar bij KPMG

In een interview blikt Ewald van Hamersveld terug op zijn 40-jarige carrière.

Veertig jaar bij KPMG; Ewald van Hamersveld geldt als founding father van Transaction Services bij de internationale accountants- en adviesorganisatie. Het icoon in M&A-land en ‘de man van 150 miljoen euro’ over toen, nu en straks.

Net achttien jaar was Ewald van Hamersveld, toen hij – het VWO-diploma vers op zak – bij Klynveld Kraayenhof & Co (KKC), een van de rechtsvoorgangers van KPMG, binnenstapte. Om er nooit meer weg te gaan. “Destijds, in 1980, kon je direct na het VWO starten en de NIvRA-opleiding volgen”, kijkt hij terug. “Met economie 1 en 2 in je vakkenpakket had je een kickstart. In de praktijk betekende dat vier dagen in de week bij en voor klanten werken, ’s avonds en op vrijdag studeren. En om de twee á vier weken naar een andere klant, in een andere omgeving. Die combinatie van training on the job  en van dynamiek trok mij meer dan de misschien logischer gang richting universiteit. Je leert immers in de praktijk. Van de bijzondere momenten, van de successen. En ja, van de fouten die je dan natuurlijk ook maakt.”

Veertig jaar KPMG betekent voor Van Hamersveld vijftien jaar Audit en 25 jaar Transaction Services. Van die laatste tak was hij in 1995 één van de vier oprichters. En de enige die anno 2020 nog steeds in dienst is bij KPMG. Twintig jaar werknemer, nog eens twintig jaar Equity Partner. Een icoon binnen de organisatie, maar zeker ook in het wereldje van Mergers & Acquisitions. 

“Werd je hier eenmaal partner, dan was de kans vrij groot dat je bleef. Nu is de mobiliteit veel groter, jonge collega’s verkassen eerder.”

Kansen in overvloed 
“Toen ik bij Audit zat, ontmoette ik daar Sonja, wij zijn nu 25 jaar samen en hebben twee zoons”, vertelt Ewald van Hamersveld. “KKC had veel klanten in portefeuille, ook kleinere, voor wie de accountantscontrole werd gedaan. Relatief eenvoudig werk, maar door dat controleren – steekproefsgewijs – van bijvoorbeeld inkopen en verkopen én de diversiteit van de klanten, zeker ook de kleinere, leerde je veel en leerde je snel. Bij KKC en later ook KPMG was het zoals in het leger. Alleen als je goed functioneerde én je had die NIvRA-studie afgerond, kon je promoveren. Kansen waren er altijd en in overvloed. Meer dan in het bedrijfsleven.”

De jonge Van Hamersveld excelleerde in die werk-studie combinatie. Op LinkedIn zegt hij over zijn loopbaan van precies vier decennia: “Ik heb vele (delen van) beursgenoteerde ondernemingen mogen controleren of due diligence onderzoeken uitgevoerd aan de buy of sell side. Bij vrijwel alle bedrijven uit de oude AEX ben ik betrokken geweest en ook voor de Raad van Bestuur van KPMG heb ik een groot aantal opdrachten uitgevoerd. De laatste jaren heb ik een focus op Private Equity en haar portfolio ondernemingen.”

We spreken Ewald van Hamersveld op het KPMG-hoofdkantoor langs de A9 in Amstelveen. En ook hier, we kunnen er dit jaar niet omheen, heerst tijdens het interview de strenge Covid 19-doctrine. Weinig mensen, veel ruimte. “Bij KPMG ben je met de andere partners niet alleen collega’s, maar ook halve vrienden die op hetzelfde niveau opereren”, aldus Van Hamersveld over de bijzondere sfeer bij het kantoor. “We kennen elkaar vaak al dertig jaar. Want werd je hier eenmaal partner, dan was de kans vrij groot dat je bleef. Nu is de mobiliteit veel groter, jonge collega’s verkassen eerder.”

Persoonlijk
Leeftijd?
58 jaar
Woonplaats?
Naarden
Gezin?
Sonja, twee studerende zoons
Favoriete muziek?
The Rolling Stones 
Hobby?
Wielrennen
Laatste boek?
“Ik lees voornamelijk autobiografIeën.”
De ideale vakantie?
“Met het gezin naar Azië.”
TV, bioscoop, Netflix?
Spaanstalige series
Auto?
Tesla Model S

Niet aan het aftellen 
Dat laatste, verkassen, zal Head Private Equity binnen Transaction Services van KPMG niet snel doen. Bij de accountants- en adviesorganisatie is het gebruik dat partners op hun 62e met pensioen gaan. Nog vier jaar te gaan dus, voor Van Hamersveld. Maar van aftellen is bij de 58-jarige zeker geen sprake. 

“Ik doe mijn werk nog elke dag met heel veel plezier”, zegt hij. “Toen KPMG in 1995 als eerste van de Big Four die eerste stap deed naar due diligence, wist ik meteen dat ik daarvoor moest gaan. Als accountant deed je eerder ook al M&A-werk, en dat had altijd al mijn bijzondere aandacht. Een klein groepje binnen KPMG specialiseerde zich in Transaction Services. Vergelijk het met een algemeen ziekenhuis arts die evolueert tot hartchirurg.” 

Landmark deals waren er in de veertig jaar van zijn loopbaan in overvloed. Bij hoeveel transacties Van Hamersveld betrokken was? De founding father van KPMG Transaction Services kijkt door de ramen van het statige Amstelveense hoofdkantoor naar buiten en zegt: “Tot op de dag van vandaag zo’n 1100, een slordige veertig deals per jaar. Natuurlijk ‘krijg’ je ze niet altijd, maar 750 due diligence onderzoeken heb ik in totaal wel gedaan.” Om lachend te vervolgen: “Ik schat dat ik daarmee ongeveer 150 miljoen euro in de KPMG-kas heb laten stromen!”  

Drie keer won Van Hamersveld een M&A Award voor Best Transaction Support Advisor; er ging vrijwel geen jaar voorbij of de KPMG-coryfee was wel genomineerd voor één van die prestigieuze prijzen. 

Mooiste meisje van de klas 
Zo zei hij in december 2017, vlak voor de Awards werden uitgereikt: “In het vak richt ik me naast Private Equity ook op Corporates.” Waarbij hij als transacties voor dat jaar de verkoop van CIF Holding inclusief Caiway aan EQT Infrastructure noemde. En de verkoop van Vanderlande aan Toyota. En de acquisitie door Shanks Plc. van Van Gansewinkel. Bovendien waren daar nog opdrachten voor onder andere H2, Mentha, NPM, Waterland en adviseurswerk bij transacties voor Rabobank en enkele vastgoedfondsen. Zo maar een ‘gemiddeld jaar’ in het leven van Ewald van Hamersveld.

Over het rapporteren ter voorbereiding van een heel bijzondere deal: “Voor KLM deden wij onderzoek naar mogelijke partners. Bij AlItalia ging het om een deel van de activiteiten, dat zou geen echte fusie zijn geworden. Dat was wel zo in het geval van British Airways. Maar BA bleek heel anders georganiseerd dan KLM. Daar waar bij KLM veel meer mensen intern door groeiden, bestond het management van BA vaak uit externen. Waardoor de deal uiteindelijk afketste. En omdat Lufthansa als partner niet aan de orde was, werd het uiteindelijk dus Air France. Er bleven gewoon weinig kandidaten over. Tja, soms trouw je niet met het mooiste meisje van de klas…”

Nog zo’n grote deal waarvoor Transaction Services van KPMG het onderzoeksrapport over de in te lijven kandidaat schreef: de overname door de Duitse energiereus RWE van het Nederlandse Essent, terwijl ook Nuon als mogelijke acquisitie-kandidaat naar voren kwam. Dat was in de winter van 2009, midden in de kredietcrisis. “Die Duitsers wilden de deal in het weekend afronden, zodat ze de overname op maandagochtend – voor beurs – bekend bekend konden maken”, herinnert Van Hamersveld zich nog goed. “Ik werd zo ongeveer om de 20 minuten gebeld, de ene conference call volgde de andere in sneltreinvaart op. Om de drie calls werden de inlogcodes gewijzigd. Tja, voorzichtig he, die Duitsers…”

Door het ijs gezakt
En een beetje argwanend ook. Want als Ewald van Hamersveld die zondagmiddag met vrienden op de Loosdrechtse Plassen aan het schaatsen is en de vertegenwoordigers van RWE bellen wéér, vinden de Duitsers die achtergrondgeluiden van de over het ijs glijdende schaatsen maar vreemd. Van Hamersveld: “Dus ik zoek een zijtak van de plassen op en zak prompt dwars door het ijs en verlies heel even mijn BlackBerry. Als ik kletsnat de oever weet te bereiken, roepen die Duitsers door de telefoon:  ‘Waar was je nou toch, die laatste vijf minuten…?’ Ze bleken mee te hebben geluisterd tijdens mijn hele ijs-avontuur. Later, toen de deal rond was, hebben we er smakelijk om moeten lachen.” 

“Bij KKC en later ook KPMG was het zoals in het leger. Alleen als je goed functioneerde én je had die NIvRA-studie afgerond, kon je promoveren.”

RWE verkoos uiteindelijk Essent boven Nuon, mede omdat die eerste provider sterk vertegenwoordigd was in de Nederlandse grensgebieden met Duitsland. “Ik maakte beide rapporten”, aldus Ewald van Hamersveld. “De fit met Essent was beter, de footprints pasten beter, ook geografisch. Ik meen dat RWE uiteindelijk 9 miljard euro voor Essent heeft betaald.”

Over een recente deal waarvoor hij namens KPMG de rapportage deed: “De overname van verzekeraar Vivat door Athora, dat 2,5 miljard euro betaalde en vervolgens de schade tak voor 416 miljoen euro doorverkocht aan NN Group. Een bijzondere, gecompliceerde en mooie deal, omdat Vivat eigendom was van het Chinese Anbang en er dus sprake was van verschillende landen, van verschillende belangen, van verschillende culturen en regelgeving.”

Dilemma’s
Snel besluiten of beslissingen door iedereen gedragen?
“Snel besluiten!”
Digitale jongeren of ‘onmisbare’ seniors?
“De combinatie van beiden.”
Agile of altijd eerst die regelgeving?
“Wendbaar en agile.”
Medewerkers dwingen in nieuwe situaties?
“Nee, nooit dwang.”
Bedrijfscultuur veranderen of sleutelfiguren behouden?
“Opnieuw, de combinatie van beide.”
Ondernemerschap stimuleren?
“Ja, altijd!”
Compliance belangrijk of belemmerend?
“Compliance is te ver doorgevoerd en dus belemmerend.”
Risico’s nemen of uitglijders voorkomen?
“Ik verval in herhaling, maar opnieuw die combinatie!”

Techno en software gaan goed 
Die overname werd afgelopen april afgerond, enkele weken nadat de corona crisis de wereldeconomie verlamde. “De gevolgen voor fusies en overnames? Na die eerste schrikreactie is er veel onhold gezet. Er was immers geen of amper financiering beschikbaar. Het dealvolume is sindsdien minder, veel transacties worden uitgesteld. Maar of die neergang 50 procent dan wel meer betreft, durf ik niet te zeggen. Soms worden waarden van overnames niet bekend gemaakt en aantallen alleen tonen niet het complete plaatje. Tegelijkertijd doen techno en software het juist heel goed.“  

Het totale team Transaction Services van KPMG telt ongeveer 150 mensen en bestaat uit Financial, Strategic en Commercial due diligence. Later werden daar nog Separation and Integration en IT en Pensioen aan toegevoegd. 

Over dat team: “Dertig procent van de mensen is afkomstig uit landen als de Verenigde Staten, Canada, Turkije, Engeland, Finland, India, Iran en Oost-Europa. 70 procent is Nederlands. En de verdeling vrouw-man gaat gelijk op; dertig procent vrouwen dus.”

Zijn manier van leidinggeven als Head Private Equity bij KPMG omschrijft Van Hamersveld als ‘docerend’. “Per type opdracht pas ik mijn stijl aan, en die stijl is ook weer afhankelijk van de teamsamenstelling. Als medewerkers  goed zijn, geef ik veel vrijheid. En anders…  minder. Het gaat immers om het garanderen van de kwaliteit van het werk. Ik denk dat mensen in mijn team mij als de leermeester zien.” 

Dit interview is eerder verschenen in M&A Magazine #3, 2020

Gerelateerde artikelen