Europese satellietbedrijven bundelen de krachten

Eutelstat en OneWeb gaan de concurrentie aan met SpaceX.

Het Franse satellietbedrijf Eutelsat wil fuseren met de kleinere collega OneWeb in Engeland, om beter te concurreren met Amerikaanse rivalen, zoals SpaceX van Elon Musk. De beide groepen aandeelhouders wisselen volgens de plannen aandelen uit, waarna ze elk de helft van de aandelen krijgen van het nieuwe fusiebedrijf.

De fusie moet vooral het grotere Eutelstat helpen om te groeien en om 2 tot 3 miljard euro te investeren in OneWeb. Eutelstat is al voor een kwart eigenaar van OneWeb. De Franse staat bezit een belang van 19,9 procent in Eutelsat, terwijl het VK iets minder dan 18 procent van OneWeb in handen heeft nadat het bedrijf in 2020 failliet was verklaard. 

De Europese satellietindustrie lijdt onder de technologie waarmee het Amerikaanse SpaceX furore maakt. Die stelt satellieten in staat om in een lagere baan om de aarde, waardoor ze snellere verbindingen leveren. Er zijn gigantische investeringen nodig om de concurrentie aan te gaan.

De deal is onderworpen aan een stemming van de aandeelhouders bij Eutelsat en goedkeuringen van regelgevende instanties. Financiële details over de deal zijn niet bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen