Europese private equity-activiteit bereikt in 2019 een hoogtepunt

Dat blijkt uit het nieuwe rapport van Invest Europe, de vereniging voor private equity.

Volgens nieuwe gegevens van Invest Europe heeft fondsenwerving door private equity en durfkapitaal een nieuw hoogtepunt bereikt van 109 miljard euro. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van 2019 en het hoogste totaal van de afgelopen tien jaar. Tegelijkertijd steeg het totale geïnvesteerde bedrag in Europese bedrijven jaar op jaar met 10% tot € 94 miljard in 2019, het hoogste investeringsniveau dat ooit is geregistreerd.

Invest Europe, de vereniging die de private equity-, risicokapitaal- en infrastructuursectoren van Europa vertegenwoordigt, evenals hun investeerders, heeft vandaag het rapport ‘’Investing in Europe: Private Equity Activity 2019’’ gepubliceerd. De publicatie is de meest uitgebreide en gezaghebbende bron van fondsenwervings- en investeringsgegevens die beschikbaar is, met meer dan 1.400 bedrijven.

Uit het rapport blijkt dat private equity- en durfkapitaalondernemingen in 2019 in totaal in 7.900 bedrijven hebben geïnvesteerd, 8% boven het vijfjarig gemiddelde, waarvan ongeveer 84% kleine en middelgrote ondernemingen waren. De Europese private equity-sector investeerde tussen 2015 en 2019 in 22.000 kleine en middelgrote ondernemingen, wat het engagement van de sector voor de economische motor van Europa onderstreept.

"Te midden van een ongekende en ongeëvenaarde crisis bevindt de private equity-sector zich in een unieke positie om het economische en maatschappelijke herstel van Europa een vliegende start te geven, indien nodig gepast erkend en ondersteund", aldus Eric de Montgolfier, CEO van Invest Europe.

"Het identificeren en koesteren van start-ups vandaag is essentieel voor voortdurende innovatie in Europa en legt de basis voor een betere toekomst", voegde de Montgolfier toe, wijzend op de € 15 miljard aan durfkapitaalinvesteringen in 2019 – een stijging van 17% ten opzichte van 2018 dat ook het zevende opeenvolgende jaar van groei markeert.

Durfkapitaalfondsen hebben € 11 miljard geïnvesteerd in start-ups en scale-ups, 19% meer dan het jaar ervoor. De Europese durfkapitaalindustrie ondersteunde in 2019 bijna 4.700 bedrijven en verstrekte financiering aan ondernemers in sectoren zoals biotech/gezondheidszorg en ICT, die beide aanzienlijk bijdragen aan de strijd tegen de COVID-19-pandemie.

Institutionele investeerders bleven in 2019 een sterke steun betonen voor Europese private equity. Pensioenfondsen waren de grootste investeerdersgroep, goed voor 29% van het aangetrokken kapitaal, wat hun verbintenissen in de afgelopen vijf jaar op € 114 miljard bracht. Samen met verzekeringsmaatschappijen vormen ze 40% van het kapitaal dat sinds 2015 aan de sector is toegewijd, een duidelijke onderschrijving van de bijdrage van de activaklasse aan het rendement en betere pensioenen voor Europese burgers.

Het kapitaal buiten Europa steeg tot 45% van het totaal in 2019, aangevoerd door investeerders uit Noord-Amerika (28%). De fondsenwerving van investeerders in Azië-Pacific bereikte ook een nieuw hoogtepunt van 16% van het totaal.

Het rapport is hier te lezen.

Gerelateerde artikelen