De Europese M&A Markt krijgt nieuwe impuls in 2024

Stijging van multiples wijst op een hernieuwd vertrouwen in bedrijfswaarderingen.

De Europese mid-market voor fusies en overnames (M&A) heeft in 2024 een hernieuwde dynamiek laten zien, wat wijst op een belangrijke verandering in de marktomstandigheden.

Dit blijkt uit de nieuwste Europese M&A Monitor van Dealsuite. Na een periode van economische onzekerheid, mede veroorzaakt door hoge rentetarieven en inflatie, is er in de eerste helft van 2024 een opvallende opleving te zien in M&A-activiteit in heel Europa.

Herstel van de gemiddelde EBITDA-multiple
Een van de meest opvallende uitkomsten van het rapport is de stijging van de gemiddelde EBITDA-multiple. Deze indicator, die aangeeft hoe hoog bedrijven worden gewaardeerd ten opzichte van hun bedrijfsresultaat, daalde van 5,4 in 2022 naar 5,1 in 2023. Tijdens de tweede helft van 2023 stabiliseerde de multiple zich, en in de eerste helft van 2024 werd zelfs een stijging genoteerd naar 5,2. Deze positieve ontwikkeling wijst op een hernieuwd vertrouwen in bedrijfswaarderingen, wat samenhangt met verbeterde economische vooruitzichten en een gunstiger investeringsklimaat in heel Europa.

Bedrijven eerder te koop in veranderende ondernemerscultuur
Een andere belangrijke bevinding uit de monitor is de verschuiving in het moment waarop bedrijven op de markt worden gebracht. Waar het vroeger gebruikelijk was dat bedrijven jarenlang onder hetzelfde eigenaarschap bleven voordat ze te koop werden aangeboden, zien we nu dat bedrijven veel eerder in hun levenscyclus worden verkocht. Volgens het rapport geeft 55 procent van de adviseurs aan dat bedrijven meestal te koop worden aangeboden tussen hun tiende en twintigste jaar. Daarnaast merkt veertig procent van de adviseurs op dat bedrijven tegenwoordig eerder te koop worden gezet dan tien jaar geleden. Deze verschuiving kan worden toegeschreven aan de veranderende prioriteiten van moderne ondernemers.

Volgens Floyd Plettenberg, CEO van Dealsuite, zijn deze cijfers een bevestiging van een trend die al geruime tijd bij Brookz en Dealsuite wordt gesignaleerd. Plettenberg: “De nieuwe generatie ondernemers buffelt niet meer door om het later eventueel over te dragen aan de kinderen. Als ze hun bedrijf na een aantal jaren goed kunnen verkopen kiezen ze daarvoor. Dat is een teken van succes. Bovendien zijn bedrijven tegenwoordig eerder toe aan een ander soort management. De verkoper begint daarna wel weer wat nieuws, gaat investeren of verhuurt zichzelf als ZZP’er.”

Toenemende vraag per bedrijf onderstreept economisch herstel
Het rapport laat ook zien dat de vraag naar bedrijven in de eerste helft van 2024 is toegenomen, nadat deze in de eerste helft van 2023 was afgenomen door de hoge rentetarieven en inflatie. De opleving in de vraag weerspiegelt de verbeterende economische vooruitzichten. Het gemiddelde aantal geïnteresseerde kopers per bedrijf steeg van 7,8 in de eerste helft van 2023 naar 8,3 in de eerste helft van 2024, waarbij de sectoren Softwareontwikkeling en IT-diensten de meeste interesse trokken.

Optimistische vooruitzichten voor de rest van 2024
Voor de resterende maanden van 2024 blijven de vooruitzichten positief. De combinatie van een toename in zowel koop- als verkooptransacties, stijgende EBITDA-multiples en de eerdere markttoetreding van bedrijven, wijst erop dat de Europese M&A mid-market klaar is voor verdere groei. Van de ondervraagde M&A-adviseurs verwacht 73 procent gunstige resultaten in de laatste maanden van 2024. De Europese mid-market lijkt zich dus krachtig te herstellen en staat klaar om nieuwe hoogten te bereiken in de komende maanden.

Auteur: Maarten Reinders, CCO bij Dealsuite

Gerelateerde artikelen