Europese M&A-markt groeit ondanks wereldwijd tegenvallende resultaten
Het aantal afgeronde fusies en overnames boven de 100 miljoen dollar bleef wereldwijd achter in het tweede kwartaal van 2017.
De kwartaalresultaten van de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson laten zien dat kopers 3,9 procentpunt (pp) onder de Index* presteerden – het laagste resultaat dat is vastgelegd sinds het begin van de studie in 2008.
Opvallend is dat Europese overnemende partijen beter presteerden dan het gemiddelde: zij behaalden een outperformance van 1,8 pp boven de index. Een verschil met vorig kwartaal; toen presteerden zij 4,2 pp onder de index. Wereldwijd blijft het driejarige gemiddelde van 5,6 pp boven de index in stand.
Europa blinkt uit
Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de Cass Business School in Londen, laat zien dat Europese overnemende partijen uitblinken in een over het algemeen tegenvallend kwartaal. In totaal werden 29 transacties afgerond; vijf meer dan in het vorige kwartaal.
Gabe Langerak, M&A Leader West-Europa bij Willis Towers Watson: “Europese fusies en overnames lijken bestand tegen de wereldwijde trend van tegenvallende cijfers. Het is reden om optimistisch te zijn. Toch blijft de vraag bestaan of het enkel een korte termijn tendens is, of juist een aanzet voor een langdurig herstel van de wereldwijde markt.”
Azië laagste resultaten ooit
Overnemende partijen in Noord-Amerika realiseerden dit kwartaal een kleine toename in outperformance van 0,9 pp met 96 afgeronde transacties. Het aantal afgeronde overnames en fusies in Azië-Pacific daalde van 80 overnames in Q1 naar 51 afgeronde deals dit kwartaal, met een underperformance van -8,4 pp. Dat is het laagste resultaat ooit gemeten. Ondanks de tegenvallende resultaten gaan Aziatische bedrijven nog steeds aan kop in het driejarige gemiddelde van de analyse. Dit is dankzij een consistente overperformance van de afgelopen jaren, tot wel 24,2 pp boven de regionale index. Noord-Amerikaanse overnemende partijen realiseerden in dezelfde periode een outperformance van 1,2 pp boven de regionale index.
Langerak: “De tegenvallende performance in andere regio’s, met name in Azië, is een weerspiegeling van markten die op weerstand stuiten, veroorzaakt door bijvoorbeeld strengere regelgeving van overheden. Denk hierbij aan de aangescherpte Chinese controle op uitgaande kapitaalstromen, maar ook de onzekerheid ontstaan rond de Brexit, de recente verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en het protectionistische beleid van Trump. De tegenvallende resultaten in deze regio’s creëerden voor Europa juist nieuwe kansen. Het kwam ons gunstig te staan. Als we verder kijken dan de daling in het vorige kwartaal, zien we dat de resultaten van overnemende partijen ver boven de index eindigen. Daarnaast wordt een sterk rendement op de afgeronde transacties gehandhaafd.”
Slechts twee megadeals
Het tweede kwartaal van 2017 leverde wereldwijd 183 afgeronde transacties** op. Door deze langzame start zijn bijna alle vormen van overnames gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. Er was ook een duidelijke afname van het aantal megadeals met een waarde van meer dan 10 miljard dollar. Slechts twee overnames van dit volume werden in het tweede kwartaal afgerond; in Q2 2016 waren dit er tien.
Langerak: “Na onvoorspelbare politieke ontwikkelingen en een recordaantal transacties in het laatste kwartaal van 2016, is het wellicht geen verrassing dat de groei in overnames recentelijk is afgevlakt. De Brexit-onderhandelingen blijven voorlopig nog een onzekere factor, toch zijn overnemende partijen optimistisch over de tweede helft van het jaar. Zij zien een overvloed aan kapitaal dat tegen historisch lage tarieven beschikbaar is.”
* MSCI World Index wordt als standaard gebruikt, tenzij anders vermeld.
** Afgeronde transacties tussen 1 april 2017 en 13 juni 2017 zijn meegenomen in het QDPM onderzoek over het tweede kwartaal van 2017. Wij voorspellen dat het huidige aantal transacties van 183 voor het einde van het tweede kwartaal toeneemt met 15-20%.
Lees ook
Dit zijn de 5 miljardendeals van de eerste 5 maanden van 2017