Europa staat verkoop Kustomer eindelijk toe

De Europese Commissie keurt de overname van Kustomer door Meta onder voorwaarden goed. Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft beloofd dat concurrenten en nieuwkomers op de markt niet worden belemmerd. Er wordt een beheerder aangesteld die daar op zal toezien.

De Europese Commissie begon in augustus een diepgaand onderzoek naar de beoogde overname, omdat ze concurrentieverstoring vreesde op de markt voor zogeheten CRM-software, die Kustomer levert. Dat zijn systemen die klantgegevens helpen beheren en verkoopmanagement ondersteunen. 

Facebook maakte in november 2020 bekend Kustomer te kopen. Daarmee zou een bedrag van ruim 1 miljard dollar zijn gemoeid. Omdat Kustomer in de EU niet genoeg omzet behaalt hoefde de deal formeel niet in Brussel worden gemeld. Maar lidstaat Oostenrijk uitte serieuze zorgen en vroeg de commissie toch de overname onder de loep te nemen, gesteund door onder andere de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt.

De overname van Kustomer past in de strategie van Meta om inkomsten te genereren met berichtendiensten. Met de technologie van Kustomer kan Facebook zijn zakelijke diensten uitbreiden met een klantenservicesysteem.

(ANP)

Gerelateerde artikelen