Euronext neemt Ierse beurs over

Euronext neemt de Irish Stock Exchange (ISE), de beurs in Dublin, over. Het beursbedrijf telt 137 miljoen euro neer voor zijn Ierse branchegenoot.

Euronext verwacht dat de overname, die nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders, in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond kan worden. De vier huidige aandeelhouders van ISE hebben allemaal toegezegd hun belang te verkopen aan Euronext.

Euronext is ontstaan uit een fusie van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs in 2000. De beurs in Lissabon kwam daar twee jaar later bij. Een fusie met de New York Stock Exchange volgde, maar toen het fusiebedrijf in 2013 werd gekocht door Intercontinental Exchange, maakte dat bedrijf de Europese beurstak een jaar later weer zelfstandig.

De 224 jaar oude Ierse beurs is tot nu toe altijd zelfstandig gebleven ondanks een fusiegolf in de industrie. De laatste tijd was ISE wel op zoek naar een partner of overnamekandidaat.

Analisten van ING reageren enthousiast op de overname: volgens ING is het een positieve stap en strategisch aantrekkelijk.Volgens ING kan Dublin een interessante mogelijkheid worden na de brexit voor bedrijven die een duale notering willen hebben in Groot-Brittannië en Ierland.ING spreekt over een kleine maar financieel aantrekkelijke deal (Euronext betaalt 137 miljoen euro voor ISE).

(ANP) 

Gerelateerde artikelen