EU wil Google dwingen tot verkoop advertentiepoot

Europese waakhond doet al sinds vorig jaar onderzoek naar het bedrijf.

Google moet wellicht een deel van Adtech verkopen, het onderdeel voor advertentietechnologie. Dit op last van de Europese concurrentiewaakhond. De Europese Commissie zou op het punt staan om een formele klacht tegen Google in te dienen vanwege oneerlijke concurrentie in de online advertising, zo meldden diverse media. Er zou al sind vorig jaar een onderzoek lopen naar deze praktijken van Google. 

Dit melden diverse media. Dat Europa een bedrijf dwingt op zich op te splitsen is zeldzaam. De ingreep zou het gevolg zijn van Google’s onwil om tegemoet te komen aan Europese bezwaren tegen de advertentiepraktijken.

Google heeft een marktaandeel van 28 procent op de wereldmarkt voor digitale advertenties. De Amerikaanse big tech zette hierin ruim 54 miljard dollar om in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat betreft verreweg het grootste deel van de bijna zeventig miljard omzet van moederbedrijf Alphabet.

Ook in de VS ligt Google overhoop met de concurrentiewaakhond. De autoriteiten daar eisen in een rechtszaak de verkoop van Google Ad Manager, een platform waarmee websitebeheerders en adverteerders reclameruimte kunnen verhandelen.

Gerelateerde artikelen