Estée Lauder koopt modehuis Tom Ford voor 2,7 miljard

Gucci en Saint Laurent liepen een blauwtje bij de overname.

Cosmeticaconcern Estée Lauder heeft modehuis Tom Ford gekocht voor 2,8 miljard dollar, omgerekend zo'n 2,7 miljard euro. Daarmee lijkt Estée Lauder zijn eerste stappen te zetten om een luxegoederenconcern te worden. Het Amerikaanse bedrijf troefde het Franse Kering, de eigenaar van onder meer Gucci en Saint Laurent, af.

Estée Lauder maakte al de make-up- en verzorgingslijn en de parfums van het merk van de Amerikaanse ontwerper Ford. Die richtte zijn eigen modehuis op nadat hij naam had gemaakt als ontwerper voor Gucci.

Van de 2,8 miljard dollar legde Estée Lauder er overigens maar 2,3 miljard neer. Nog eens 300 miljoen dollar wordt geregeld met betalingen die het cosmeticaconcern niet meer hoeft te doen. De Italiaanse brillenmaker Marcolin, dat de licentie heeft op zonnebrillen met de naam Tom Ford, trekt 250 miljoen dollar uit en krijgt daarvoor een veel ruimere licentie. Modehuis Ermenegildo Zegna neemt een deel van de operaties van het modehuis Tom Ford over en blijft de heren- en damesmode van de Amerikaanse ontwerper onder licentie maken.

Estée Lauder is vooral bekend van de huidverzorgingsproducten die onder die naam op de markt worden gebracht. Ook merken als Clinique, La Mer, haarverzorgingsmerk Aveda en make-up van Bobbi Brown en MAC worden door het Amerikaanse bedrijf gemaakt.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen