ESG en verantwoord investeren – wat je moet weten

De vraag naar duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in de investeringswereld neemt snel toe: duurzame portfoliobedrijven versnellen de transitie naar een meer duurzame, circulaire, inclusieve economie, zijn meer toekomstbestendig, hebben een lager risicoprofiel en een beter financieel rendement.

Door Emma Verheijke en Wilfred van der Lee

Maatschappij en stakeholders vragen daarom toenemend dat investeerders laten zien hoe duurzaam, verantwoord of impactvol hun beleggingen zijn. Geschat wordt dat in 2019 bij zo’n 30% van al het beheerd vermogen, op enige wijze rekening werd gehouden met ESG factoren. 

ESG staat voor het integreren van Environmental, Social and Governance factoren in het investeringsbeleid. Concreet betekent dit hoe een bedrijf omgaat met factoren als CO2-uitstoot, grondstoffengebruik, mensenrechten in de waardeketen, diversiteit en inclusie, en veiligheid en privacy.

Risico’s mitigeren, bijdragen aan oplossingen en beter rendement
Integratie van ESG beleid verschilt per fonds: van ‘negatieve screening’ (lage ESG score leidt tot uitsluiting vanuit risicoperspectief), tot selectie van ‘best in class’ ESG bedrijven (‘positieve screening’) met focus op realisatie van zowel maatschappelijke waarde als financieel rendement. Toenemend worden slechte ESG prestaties gezien als indicatie dat een investering niet toekomstbestendig is, omdat ESG risico’s kunnen leiden tot reputatie-, fysieke of financiële schade. 

Een initieel bezwaar tegen ESG was dat dit financieel rendement negatief zou beïnvloeden, maar er is steeds meer bewijs dat ESG juist betere rendementen realiseert, zelfs tijdens corona. Recent onderzoek van BlackRock toont dat in afgelopen periode het merendeel van de ESG indexen van Morningstar en MSCI beter scoorden dan hun niet-ESG benchmarks.

Wat doet de markt?
Steeds meer fondsen nemen ESG mee in due diligence, agenderen ESG actief bij portfoliobedrijven, en monitoren en rapporteren ESG resultaten. Veel institutionele beleggers zien ESG inmiddels als ‘noodzakelijke hygiëne’. Voor private equity fondsen betekent dit dat investeerders steeds vaker om ESG informatie vragen. Het hebben van een duidelijk ESG beleid helpt om fondsen te werven, risico’s te mitigeren, en gestructureerd ESG resultaten te communiceren met investeerders en andere stakeholders.

Aankomende wetgeving
Nog twijfels? Europese wetgeving verplicht partijen in de financiële dienstensector om vanaf 2021 informatie over ESG beleid en resultaten te tonen. Investeerders die hun portfolio als ‘duurzaam’ willen classificeren, krijgen daarnaast te maken met de EU Taxonomie voor ‘green finance’: een lijst met indicatoren en criteria voor het mitigeren van klimaatverandering.

Heeft u hulp nodig bij het opzetten of doorontwikkelen van uw ESG beleid, voldoen aan nieuwe regelgeving of het uitvoeren van een ESG due diligence op een voorgenomen acquisitie? Neem gerust contact met ons op.

Emma Verheijke en Wilfred van der Lee zijn beiden werkzaam bij Grant Thornton. Emma Verheijke is Partner Sustainability & impact services en Wilfred van der Lee is Partner Transaction services, gespecialiseerd onder andere in due dilligence (vendor & buy-side).

Gerelateerde artikelen