EQT neemt LSP over

Biotechinvesteringsmaatschappij LSP is voor 450 miljoen verkocht aan Zweden.

De Amsterdamse investeringsmaatschappij LSP, gespecialiseerd in het financieren van jonge medische bedrijven, wordt voor 450 miljoen euro verkocht. De Zweede investeringsmaatschappij EQT, van de miljardairsfamilie Wallenberg, zal de nieuwe eigenaar worden. 

Dansen bij Jansen

De samenwerking komt voor LSP op het juiste moment, vertelt de managing partner René Kuijten. De investeringsmaatschappij was steeds meer tijd kwijt aan fondsenwerving. 'En dat is niet onze ambitie. We willen ons toeleggen op het maken van deals.''

LSP is in 1998 opgericht door Martijn Kleijwegt, die eerder al aan de basis had gestaan van de Amsterdamse studentendiscotheek Dansen bij Jansen. In de afgelopen twintig jaar haalde de onderneming meer dan 3 miljard euro aan kapitaal op en investeerde dat geld vervolgens in circa 150 biotechbedrijven die nieuwe geneesmiddelen of medische apparatuur ontwikkelen. De Amsterdamse investeringsmaatschappij richt zich vooral op Europa en was betrokken bij de financiering van onder meer Crucell, Galapagos, Argenx en Genmab. De Amsterdamse investeringsmaatschappij gaat verder onder een nieuwe naam: EQT Life Sciences. Alle werknemers van LSP gaan mee.

Overnamesom

LSP verwacht dit jaar een omzet van ongeveer 37 miljoen euro te realiseren, omdat het bedrijf een beheervergoeding ontvangt over zijn investeringen. Het bedrijfsresultaat bedraagt 24 miljoen euro. EQT zal dus bijna 19 keer het bedrijfsresultaat betalen voor LSP. Een kwart van de overnamesom voldoet EQT in contanten. EY heeft EQ als financieel transactie adviseur bijgestaan bij deze overname.

Michael Bauer, partner en co-head van EQT's Global Healthcare-team, vertelt: ''De life science-industrie maakt een fase van ongekende innovatie door en door de samenwerking met LSP kan EQT deelnemen aan deze groeimogelijkheid en deuren openen voor aantrekkelijke nieuwe investeringen.''

Gerelateerde artikelen