Engelse voetbalclub Chelsea verkocht voor 2,5 miljard

Vanwege de sancties tegen de Russische eigenaar gaat de koopsom naar goede doelen. 

De Engelse voetbalclub Chelsea heeft bekendgemaakt dat het een akkoord heeft bereikt over de verkoop van de club met het consortium van Todd Boehly, mede-eigenaar van honkbalclub The Los Angeles Dodgers en basketbalclub The Los Angeles Lakers. Boehly betaalt 2,5 miljard pond om Chelsea over te nemen van de Russische eigenaar Roman Abramovitsj. 

Als gevolg van de Russische militaire inval in Oekraïne verkoopt Abramovitsj de club die hij sinds 2003 in handen had. Diverse partijen toonden de afgelopen weken interesse. Het is de bedoeling dat het overnamebedrag (omgerekend bijna drie miljard euro) naar goede doelen gaat, zoals eerder al aangegeven door Abramovitsj. Chelsea heeft met allerlei restricties te maken sinds Abramovitsj op een sanctielijst staat. 

De Russische eigenaar van de Engelse voetbalclub mag daarom zelf niets verdienen aan de verkoop. De Amerikanen zetten het bedrag dan op een Britse bankrekening. Als de Britse overheid akkoord gaat, wordt de 2,5 miljard pond vervolgens volledig overgemaakt naar goede doelen.

Naast de deal willen de Amerikanen 1,75 miljard pond, omgerekend bijna twee miljard euro, investeren in de club. Het geld is onder meer bedoeld om stadion Stamford Bridge te verbouwen en om de vrouwenploeg en de jeugdopleiding te versterken. Ook in het stadion van de voetbalsters wordt geïnvesteerd. De club verwacht dat de deal eind deze maand wordt afgerond. 
 

Gerelateerde artikelen