Energiebedrijf Delta stuurt aan op verkoop
Delta zucht onder de sterk gedaalde stroomprijzen. Tot dusver hielden de stabiele inkomsten uit het netwerkbedrijf de onderneming op de been, maar daarvan moet Delta binnenkort afstand doen. Al in 2008 is wettelijk vastgelegd dat energiebedrijven geen eigen transportnet meer mogen hebben.
Om na de gedwongen opsplitsing een levensvatbaar bedrijf over te houden, moet Delta naar eigen zeggen ook de verlieslatende productie- en handelstak apart zetten van de divisie die energie- en telecomdiensten levert aan consumenten. Dat onderdeel moet dan wel een kapitaalinjectie krijgen. De aandeelhouders, waarvan de provincie Zeeland de grootste is, wilden wel borg staan voor een noodlening die daarvoor zou worden afgesloten.
Uiteindelijk blijkt die operatie echter financieel niet verantwoord, stelde Delta dinsdag. Daarom gaat het energiebedrijf in zijn geheel in de verkoop. Het streven daarbij is om beide onderdelen intact te houden, maar ook een verdere opdeling behoort tot de mogelijkheden die worden onderzocht.
Alleen het belang van 50 procent in waterleidingbedrijf Evides blijft buiten een eventuele verkoop. Dat blijft met het af te splitsen netwerkbedrijf in handen van de huidige aandeelhouders, zei een woordvoerster van Delta.
De gevolgen voor de circa 1700 werknemers van Delta zijn nog ongewis. Eerder deze maand werd al bekend dat het oorspronkelijke herstructureringsplan honderd tot tweehonderd banen zou gaan kosten. Gevreesd wordt dat het banenverlies bij een verkoop juist groter zal uitvallen.
De productie- en handelstak omvat onder meer de energiecentrales en de verkoop aan zakelijke klanten. Daaronder valt ook de Elektriciteitsproductiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), eigenaar van de kerncentrale in Borssele. Voor dat onderdeel moet volgens Delta een aparte oplossing worden gevonden, waarbij de rijksoverheid een belangrijke rol te spelen heeft.
(ANP)