Eneco stapt in start-up Gradyent

De nieuweling haalde 10 miljoen op in een financieringsronde

De Nederlandse start-up Gradyent heeft tien miljoen euro opgehaald voor het verduurzamen van warmtenetten. Voor het eerst is Eneco als investeerder binnengehaald. Het kapitaal is opgehaald in een Series-A-investering waaraan ook bestaande investeerders meededen: Capricorn Partners, Energiiq en Helen Ventures meededen. 

Het is de tweede financieringsronde van het Rotterdamse bedrijf Gradyent. In 2020 haalde het jonge bedrijf een startkapitaal van 1,9 miljoen op bij Capricorn Partners, Helen Ventures en Energiiq, het energie-innovatiefonds van Zuid-Holland. 

Gradyent stelt dat warmtenetten een kwart van hun warmte verliezen, wat ze met de huidige energieprijzen peperduur maakt. Daarnaast neemt de noodzaak toe om CO2-reductie te beperken. De start-up claimt dat het twintig procent warmteverlies kan voorkomen, met behulp van kunstmatige intelligentie. De CO2-uitstoot zou hierdoor tien procent kunnen verminderen, terwijl de stookkosten met vijf tot tien procent teruglopen. De oplossing van Gradyent zou een alternatief zijn voor de vaak verouderde software waar warmtenetten veelal op draaien.

 

Gerelateerde artikelen