Eneco komt in Japanse handen

Laatst gewijzigd: 25 september 2023 09:51
Mitsubishi troeft Shell en Rabobank af.

Energiebedrijf Eneco komt in Japanse handen. Een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu betaalt 4,1 miljard euro voor de overname. Eneco benadrukt dat de Japanners zich voor de lange termijn aan Eneco willen verbinden. Daarbij wordt in het bijzonder gewezen op de duurzame koers van het energiebedrijf. Stibbe, onder leiding van lead partner Heleen Kersten, treedt op als juridisch adviseur van Eneco.

Onder de vleugels van Mitsubishi moet Eneco internationaal aan de weg gaan timmeren. Eneco wordt daarbij het Europese centrum van de energie-activiteiten van Mitsubishi. De merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven volgens het energieconcern ongewijzigd. Ook qua werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden verandert er niets. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Rotterdam.

Wel zal topman Ruud Sondag na afronding van de deal aftreden. Hij blijft wel als adviseur bij Eneco betrokken. Sondag zal volgens Eneco door een Nederlander worden opgevolgd.

Het gesloten akkoord heeft de steun van het bestuur en de raad van toezicht van Eneco. Ook de centrale ondernemingsraad zou positief hebben geoordeeld. Volgens Eneco blonk het bod van de Japanners uit in prijs en transactiezekerheid en was het ook voor de medewerkers de beste optie. Mitsubishi Corporation wordt voor 80 procent eigenaar en energiebedrijf Chubu voor het resterende deel. Zij financieren de transactie volledig uit eigen middelen.

Volgens Eneco gaat het om een akkoord tussen de Japanners en de aandeelhouderscommissie. De 44 gemeenten die momenteel de stukken in handen hebben, krijgen de komende periode de mogelijkheid om tot verkoop over te gaan. Rotterdam en Den Haag zijn grootaandeelhouders.

Eneco werd geadviseerd door Citigroup, ABN AMRO (o.l.v. Max ter Linden) en Stibbe (o.l.v. Heleen Kersten)

De verkopende aandeelhouders werden geadviseerd door Aperghis & Co (o.l.v. Nicholas Aperghis) en De Brauw Blackstone Westbroek (o.l.v. Bernard Roelvink)

Mitsubishi en Chubu Electric Power werden bijgestaan door Barclays en Clifford Chance (o.l.v. Jeroen Thijssen en Hein Tonnaer)

De RvC werd geadviseerd door ING Bank (o.l.v. Rob van Veldhuizen) en NautaDutilh (o.l.v. Geert Raaijmakers)

Rutgers & Posch stond de Centrale ondernemingsraad (COR) van Eneco bij in deze transactie. Mede gezien de eerdere enquêteprocedure, die door de COR was aangespannen, was de COR vanaf het beginstadium nauw betrokken bij de verkoop van Eneco en heeft hij daarin een actieve rol gehad. Partners Tijmen Noordoven en Lennaert Posch adviseerden gezamenlijk de COR van Eneco.

Gerelateerde artikelen