En weer staat er een redder op voor Atos

Dit keer willen schuldeisers en banken de Franse IT-reus redden.

De schuldeisers en banken van het Franse IT-bedrijf Atos hebben zondag een akkoord bereikt om het financieel noodlijdende bedrijf te redden. Dat blijkt zondag uit een mededeling van het bedrijf.

Het akkoord van zondag met de banken en obligatiehouders houdt onder meer in dat er een kapitaalverhoging van 233 miljoen euro zal worden doorgevoerd en dat 2,9 miljard euro schuld in aandelen wordt omgezet. De banken en obligatiehouders zullen tot 99,9 procent van het kapitaal in handen krijgen.

Ooit was Atos toonaangevend, zowel in Frankrijk als in Europa. Nu trekt het vooral de aandacht vanwege de torenhoge schulden en de reddeloze staat waarin het bedrijf verkeert. De een na de andere redder is al opgestaan om het bedrijf te redden, maar ze gingen even snel weer zitten zodra de financiële ellende van het bedrijf tot hen doordrong.

De laatste in dit rijtje is Onepoint, een aandeelhouder van Atos. In plaats van het bedrijf te redden wil Onepoint nu helemaal weg uit Atos. De verwachting was dat Atos nu in handen zou vallen van de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský, die in heel Europa wrakke bedrijven opkoopt en saneert.

Ondanks de financiële moeilijkheden blijft Atos een belangrijke IT-speler in Frankrijk. Het bedrijf speelt bijvoorbeeld een rol tijdens de Olympische Spelen, die deze zomer in Parijs plaatsvinden. Daarnaast is Atos van groot belang voor de Franse defensie-industrie.

Gerelateerde artikelen