Elon Musk neemt Twitter over voor 41 miljard euro

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:22
Twitter is akkoord met de overname van het socialemediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk.

Elon Musk heeft het sociale netwerk Twitter gekocht. De twee partijen bereikten maandag een overeenkomst over een overnamebedrag van omgerekend 41 miljard euro. Dat komt neer op 50,60 euro per aandeel. Dat is evenveel als het voorstel dat Musk eerder deze maand al aankondigde. Toen ontbrak de instemming van Twitter zelf alleen nog. De directie van het bedrijf wilde het ongevraagde bod eerst zorgvuldig bestuderen. Om tijd te rekken werd zelfs een soort beschermingsconstructie opgetuigd.

Musk gaf eerder aan zelf ook te twijfelen of zijn overnamepoging wel zou slagen. Later werd duidelijk dat de zakenman, die voor zijn overnamebod al ruim negen procent van Twitter in handen had, al andere investeerders was gaan polsen om mee te doen met zijn plannen. Met grote banken kwam hij een financieringsplan overeen en uiteindelijk lukte het Musk alsnog om de unanieme goedkeuring te krijgen van het bestuur van Twitter.

Musk is zelf ook een fervent twitteraar. Dat heeft hem eerder ook in de problemen gebracht met autoriteiten, omdat hij met zijn tweets over Tesla grote koersschommelingen veroorzaakte. De laatste tijd uitte hij verschillende malen felle kritiek op Twitter. Zo hekelde Musk de algoritmen die Twitter gebruikt en vond hij dat veel Twitter-accounts vol zouden staan met allerlei ongewenste, automatisch gegenereerde berichten. Hij suggereerde ook dat cijfers over gebruikersaantallen van Twitter werden opgeblazen door zogenoemde bots.

Met de overname, die Musk als privépersoon doet en niet met bijvoorbeeld middelen van Tesla, wil hij van Twitter een soort bastion voor de vrijheid van meningsuiting maken. Die vrijheid is de basis van een goed functionerende democratie, benadrukt Musk in een verklaring. Het tegengaan van troll-accounts zou kunnen gebeuren door de personen achter accounts te verifieren als echte personen. 

Het vermogen van Musk wordt momenteel geschat op bijna 260 miljard dollar, waarmee hij ruim 90 miljard dollar rijker is dan Amazon-oprichter Jeff Bezos, de op een na rijkste persoon ter wereld.

Beleggers reageerden positief op het nieuws over de deal. Op Wall Street steeg de koers van het aandeel Twitter bijna zeven procent, tot ongeveer de prijs die Musk over heeft voor de stukken. Toezichthouders zullen komende tijd waarschijnlijk nog wel naar de deal gaan kijken. Het is de bedoeling dat de overname voor het einde van het jaar kan worden afgerond.

Maar er klonken in de media ook kritische geluiden. ‘Twitter is nooit een plaats geweest voor rationele, genuanceerde discussies. Verwacht dat het veel, veel erger zal worden’, schrijft Greg Bensinger van The New York Times. ‘Het besluit van de raad van bestuur van Twitter om een overnamebod van Elon Musk te accepteren, betekent dat het bedrijf denkt dat het socialemediabedrijf het beste gediend zou zijn door een man die het platform gebruikt om zijn critici te beledigen, vrouwen te body-shamen, toezichthouders te slim af te zijn en koersen van crypto’s te manipuleren.’

Jack Dorsey, één van de medeoprichters en voormalig directeur van Twitter, heeft zich wel positief uitgesproken over de geplande overname. "Twitter als bedrijf is altijd mijn enige probleem en mijn grootste spijt geweest", zegt Dorsey, die eind vorig jaar vertrok als directeur van het bedrijf. "Elon is de enige oplossing waarin ik vertrouwen heb."

Dorsey was directeur toen Twitter in 2013 naar de beurs ging. Hij vindt dat Twitter op dit moment eigendom is van Wall Street en dat het een eerste goede stap is om Twitter weer van de beurs te halen. Dorsey heeft nog een belang van 2,36 procent in het bedrijf.

Twitter is nooit een plaats geweest voor rationele, genuanceerde spraak. Verwacht dat het veel, veel erger zal worden.

Gerelateerde artikelen