Elf start-ups haalden samen 118 miljoen subsidie op

Specialisten in virusbestrijding, quantumcomputers en grondstoffen.

Elf Nederlandse start-ups hebben in totaal 118 miljoen euro aan financiering opgehaald in de meest recente ronde van het European Innovation Council (EIC) Acceleratorprogramma. Het gaat onder andere om projecten die virussen tegengaan, quantumcomputers verbeteren en circulaire grondstoffen opleveren.

Het programma is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende programma van de Europese Commissie (EC) dat het concurrentievermogen van Europa wil vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.

De elf innovatieve start-ups ontvingen gezamenlijk 24,3 miljoen aan subsidie van het EIC Acceleratorprogramma. Van het EIC Fund is 93,5 miljoen aan investeringen toegezegd.

De elf start-ups zijn:

  1. Deeploy: helpt bedrijven met gespecialiseerde software om veilig en transparant gebruik van AI te garanderen en daarmee te voldoen aan komende regelgeving.
  2. Astrape: ontwikkelt OPTINET, een systeem dat optische en elektronische verbindingen combineert voor efficiënt datamanagement, met tot zestig procent lager energieverbruik in datacenters.
  3. QDI systems: ontwikkelt een nieuwe sensortechnologie op basis van loodsulfide quantum dots voor een hogere beeldkwaliteit bij röntgenfoto’s en SWIR (Short Wave InfraRed) toepassingen.
  4. Delft Circuits: ontwikkelt schaalbare kabels en hardwareoplossingen voor cryogene omgevingen waarin quantumcomputers werken. Ze zorgen met flexibele circuits voor efficiënte en betrouwbare verbindingen bij extreem lage temperaturen.
  5. Leyden Laboratories: ontwikkelt neussprays met antilichamen die zich richten op luchtwegvirussen in het neusslijmvlies. Dit kan de eerste infectie stoppen, wat verdere overdracht kan voorkomen en bescherming geeft tegen bestaande en nieuwe virussen.
  6. CarbonX: heeft een energiezuinig productieproces om lokaal carbon black te maken dat Chinees grafiet in batterijen kan vervangen.
  7. VARMX: ontwikkelt een universeel medicijn voor het snel stoppen van bloedingen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken. Dit voorkomt serieuze bloedingen, bijvoorbeeld tijdens operaties.
  8. Nextkidney: maakt een draagbaar dialysesysteem dat thuisdialyse voor patiënten met een nierziekte mogelijk maakt in plaats van in het ziekenhuis.
  9. C2CA Technology: kan betonpuin recyclen tot primaire circulaire grondstoffen, om als een cementvervanger te gebruiken met een 99 procent lagere CO2 uitstoot dan regulier cement.
  10. Brineworks: ontwikkelt een nieuw elektrochemisch proces om CO2 uit zeewater te onttrekken en daarmee duurzame brandstoffen te maken.
  11. Veridi Technologies: door het automatisch analyseren van landbouwgrond kunnen ze sneller en goedkoper advies geven over verbeterstappen voor de grondkwaliteit die leiden tot gezondere gewassen.
Related articles