Eindhoven Venture Capital Fund II investeert in Qlayers

ECFG heeft via Eindhoven Venture Capital Fund II (EVCF II) een nieuwe participatie gerealiseerd.

Het gaat om Qlayers Holding  B.V., waarin het fonds een minderheidsbelang heeft genomen. Het betreft de zevende participatie van dit fonds en het is een co-investment met  AkzoNobel als strategische partner. 

Qlayers is een jonge onderneming uit Delft, opgericht in 2017 door Josefien Groot en Ruben Geutjens.  Qlayers is gespecialiseerd in het robotisch aanbrengen van coating, bijvoorbeeld voor tank-toepassingen en windturbinebladen-toepassingen. 

Innovatieve scale-up 
Qlayers’ propositie is uniek vanwege de manier van coaten. Door deze toepassing kan veiliger (geen  mensen op hoogte), efficiënter (machine kan continu coaten) en duurzamer (minder verf verloren)  worden gewerkt. De markt kenmerkt zich doordat er weinig spelers actief zijn, mede daarom is er in  een relatief korte tijd al veel tractie uit de markt. De verwachting is dat deze onderneming de  komende jaren een enorme groei gaat doormaken.  

Investeringsdoelstelling 
Met de investering beoogt Qlayers een boost te geven aan sales en business development. Qlayers zal  de komende jaren groeien tot een grote speler op het gebied van innovatief coaten op de  internationale markt, waarbij het coaten zonder overspray de norm gaat worden. 

Samenwerking 
“We zijn heel blij dat ECFG en AkzoNobel hebben besloten deze investering in ons bedrijf te doen”, zegt  Josefien Groot, medeoprichter en CEO van Qlayers. “Onze oplossing verandert radicaal de manier  waarop coatings in de industrie worden aangebracht. Deze investering brengt ons dichter bij onze  droom van een toekomst waarin elk oppervlak multifunctioneel is, net als in de natuur. Met onze robots kunnen we oppervlakken op een efficiënte en duurzame manier automatisch coaten en in de  toekomst functionaliteiten toevoegen aan oppervlakken.” 

Hans Bloemen, managing director ECFG: “We zijn onder de indruk van het team van Qlayers en hebben veel vertrouwen in het bedrijf, de technologie, de vooruitstrevende ondernemers en het management. Het product is uniek en maakt gebruik van een innovatieve techniek. De fase waar Qlayers zich in  bevindt, sluit goed aan bij de investeringsfocus van EVCF II. Dit fonds heeft tot doel de versnelde groei  van bedrijven in het technologische ecosysteem te faciliteren, waarbij we ‘zij aan zij’ met de  ondernemers en andere aandeelhouders opereren. Ik ben daarom extra blij dat we samen met AkzoNobel in Qlayers kunnen investeren. En hen te helpen in de volgende stap bij sales en business  development. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om kennis en ervaring. Dit is hoe we samen echte  toegevoegde waarde realiseren.” 

“Deze samenwerking met Qlayers is niet alleen een strategische investering voor AkzoNobel en onze  mede-investeerder ECFG, het is een win-win-win voor ons allemaal”, zegt Menno van der Zalm, Global  Director Innovation bij AkzoNobel. “Het past bij onze visie om de waardeketen van verf en coatings duurzamer en efficiënter te maken met innovatieve producten en oplossingen voor onze klanten. ECFG  voegt weer een veelbelovende onderneming toe aan hun portfolio. En Qlayers is nu klaar om op te  schalen en hun groei te versnellen. Door samen te werken, boeken we vooruitgang en gaan we  succesvol zijn.”

Gerelateerde artikelen