EIB financiert uitbreiding elektriciteitsnet van TenneT in Beieren

Versterking van het Europese energiesysteem. 

De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt een niet-achtergestelde lening van 450 miljoen euro aan TenneT, exploitant van elektriciteitstransportsystemen. 

Het project omvat de aanleg van een 185 km lange elektriciteitstransportcorridor – de Ostbayernring – die Redwitz met Schwandorf in het zuidoosten van Duitsland verbindt. Het project maakt deel uit van het federale netuitbreidingsplan dat tot doel heeft de capaciteit van het net te vergroten en het voor te bereiden op een betere integratie van hernieuwbare energie.

Aangezien de bestaande structuur in de toekomst zonder verbetering niet aan de criteria voor leveringszekerheid zal kunnen voldoen, moet de capaciteit van het transportnet tussen Redwitz en Schwandorf worden vergroot. Aangezien het project de integratie van hernieuwbare energie ondersteunt, komt de lening in aanmerking voor bestrijding van klimaatverandering.

Het project levert de nodige economische voordelen op, aangezien het de huidige, aanzienlijke netbeheerkosten als gevolg van bestaande knelpunten helpt verminderen. In de toekomst schept het ook de voorwaarden voor uitbreiding van de grensoverschrijdende transportcapaciteit met Tsjechië, waardoor het Europese energiesysteem wordt versterkt.

De EIB en TenneT, de enige exploitant van grensoverschrijdende elektriciteitstransportsystemen in Europa, zijn al lange tijd partners. Met deze negende lening is de totale EIB-financiering van projecten met TenneT gestegen tot 2,1 miljard euro. In Duitsland is het de derde transactie, met inbegrip van Nordlink, dat Noorwegen en Duitsland via de Noordzee met elkaar verbindt en offshore-windmolenparken verbindt met het Duitse net.
 

Gerelateerde artikelen