Eerste investering door Argos Climate Action Fund

Het klimaatfonds van private equity huis Argos Wityu investeert in Italiaans logistiek bedrijf.

Private equity-firma Argos Wityu, met kantoren in Parijs, Brussel, Amsterdam, Milaan, Frankfurt, Luxemburg en Genève, kondigt de investering aan in Bracchi, een toonaangevend transport- en logistiekbedrijf in Italië.

De verwerving van een meerderheidsbelang in Bracchi is de eerste investering van het speciale klimaatfonds van Argos. Het bedrijf was eigendom van private equity-fondsen IGI en Siparex. Anima Alternative SGR, Clessidra Capital Credit SGR en het management van Bracchi hebben samen met Argos Wityu in de transactie geïnvesteerd.

Argos Climate Action, een buy-out-fonds met een focus op het koolstofvrij maken van het Europese MKB, heeft tot doel de CO2-intensiteit met minstens 7,5 procent per jaar te verminderen en de teamprikkels op één lijn te brengen door 1/4 van de carried interest te koppelen aan het bereiken van deze doelstelling.

Het doel van deze deal is om Bracchi in de voorhoede van de sector te positioneren op het gebied van groen aanbod door een duidelijke decarbonisatiestrategie uit te voeren.

Opgericht als een lokaal Italiaans transportbedrijf, is Bracchi nu een van de belangrijkste logistieke bedrijven in Europa, die op maat gemaakte diensten managet in zeer gespecialiseerde nichesectoren zoals liften, landbouwapparatuur en luxe merken. Het bedrijf is een referentiepunt voor alle klanten die gebruik willen maken van één gesprekspartner voor elke behoefte aan logistieke en distributieondersteuning in Italië, Europa en de rest van de wereld. Bracchi heeft 650 medewerkers en genereerde in 2022 een omzet van 205 miljoen euro, opererend vanuit zeven regionale kantoren en elf hubs in Europa.

De investeringsthese is gebaseerd op het uitbreiden van de geografische dekking, nieuwe technische kennis te verwerven in andere speciale logistieke niches en het klantenbestand te laten groeien. Deze strategie van waardecreatie wordt ook ondersteund door een ambitieus plan voor koolstofreductie dat zich richt op de vermindering van de helft van de CO2-emissie-intensiteit over een periode van vijf jaar in de scopes 1,2 en 3.

Lees ook: Investeerder Argos Wityu haalt 120 miljoen op voor artikel 9-klimaatfonds

Gerelateerde artikelen