Week van internationaal M&A-nieuws. 

Shell, Fugro, Eneco en Stern zoeken het over de grens.

Zo steekt Shell 177,5 miljoen dollar in een Argentijns schaliegasveld, desinvesteert Fugro zijn belang van 23,6 procent in het Amerikaanse Global Marine Group en gaat de gemeente Rotterdam akkoord met de verkoop van Eneco aan Japanners. 

Dat groene licht van Rotterdam, dat nu dus alle 1.575.145 aandelen in het energiebedrijf voor 827.06 euro per aandeel van de hand doet, moet voor zowel Eneco als het kopende consortium van Mitsubishi Corporation en energiebedrijf Chubu een opluchting zijn. Want eerder deze week uitte de Stichting Japanse Ereschulden haar ongenoegen over de deal, vanwege het oorlogsverleden van Mitsubishi. Dat concern bouwde in de Tweede Wereldoorlog dodelijke wapensystemen als de A6M Zero-jager. Bovendien stierven 138 Nederlandse gevangenen die voor Mitsubishi op werven in Nagasaki te werk werden gesteld. De overlevenden werden na de oorlog nooit gecompenseerd. 

Voor de Eneco-deal lijkt de kritiek van de stichting geen gevolgen te hebben, nu Rotterdam akkoord is mt de aandelenverkoop. De gemeenteraad drong er nog wel op aan om Mitsubishi ertoe te bewegen met de Stichting Japanse Ereschulden in contact te treden, maar dat is geen voorwaarde voor de verkoop. Nadat eerder al de twee andere grote aandeelhouders – Den Haag en Dordrecht – akkoord gingen met het van de hand doen van hun aandelen, is de deal vrijwel rond. 

Ook ander M&A-nieuws gaat tot over de grenzen. Autobedrijf Stern voert gesprekken met de Scandinavische branchegenoot Hedin Automotive over een fusie van beider activiteiten. Het bundelen van krachten wordt gezien als ‘de beste weg voorwaart’. Stern en Hedin zouden elkaar zowel geografisch gezien als wat betreft gevoerde automerken sterk aanvullen. Een combinatie geeft het duo een leidende rol, zo wordt verwacht, in de voortschrijdende consolidatie van automotive retailers in de eurozone. 

En dan is daar nog verlichtingsbedrijf Signify. Dat boekte het slotkwartaal van 2019 een hogere omzet, mede door vorig jaar gedane overnames. Komende maanden wordt de acquisitie van Cooper Lightning Solutions afgerond, waardoor Signify zijn marktpositie in Noord-Amerika verder versterkt. 

Gerelateerde artikelen