Een veranderd landschap

De wereldwijde economie verandert,  soms sneller dan we ons voor mogelijk houden. Het coronavirus en de daarop volgende maatregelen zorgen voor een werelddynamiek die zijn weerga niet kent en waarvan niemand weet wat de uitkomst zal zijn. De beurzen raken historische dieptepunten, overnames worden “on hold” gezet of afgeblazen vanwege de toegenomen onzekerheid. De economie trilt op haar grondvesten.

Om ook in figuurlijke zin dichter bij huis te blijven, we hebben het Nederlandse economisch landschap afgelopen decennia zien veranderen. Meer specifiek de traditionele aandeelhoudersstructuren en de groei van private equity in het MKB. Een gesignaleerde trend in het mkb is de steeds belangrijkere rol die private equity partijen spelen bij overnames en bedrijfsopvolging. Door de inbreng van kennis en kapitaal wordt  aandeelhouder- en zeggenschap, middels meerderheids- of minderheidsbelang, verkregen met als doel de onderneming verder te laten groeien en bloeien. 

De traditionele accountantskantoren zien als gevolg van de gewijzigde aandeelhoudersstructuren hun cliëntenbestand veranderen waardoor de jarenlange rol van trusted advisor niet meer vanzelfsprekend is. De authentieke natuurlijke adviesrol gaat thans verder dan dat. Juist bij een kantoor gericht op het mkb als RSM, waarbij de roots liggen bij familiebedrijven en DGA’s, is dit merkbaar. Dat geldt niet alleen voor de auditpraktijk, maar ook voor de andere disciplines zoals tax en consulting. Naast de reguliere accountants- en (belasting)adviesdiensten dienen zich steeds (meer) nieuwe vraagstukken aan die meer zijn gericht op herstructurering, integratie, closing en openings balances, portfolio audits en
werkkapitaalmanagement. Het bedienen van deze doelgroep is geen bijvangst meer, maar vormt een vast onderdeel van onze praktijk en verdient de volledige focus, juist omdat de private equity-sector gezien kan worden als de stille financieringsmotor van het Nederlandse mkb. Mede hierdoor zijn de jaren ’10 te kenmerken door sterke economische groei en welvaart na de grote recessie.

Echter in samenhang met deze ontwikkelingen zijn mkb-bedrijven veelal méér gefinancierd met vreemd vermogen en minder met eigen vermogen. Deze hefboomfinanciering is lucratief, maar kent risico’s bij economische tegenslag zoals nu met de huidige coronacrisis. Het is dan ook de vraag hoe deze markt zal reageren op de ontstane economische tegenwind. Zijn private equity owned-ondernemingen kwetsbaarder of kan het veel genoemde ‘dry powder’ dienen als tijdelijk financieringskrediet? Zijn de aangekondigde overheidsmaatregelen voldoende om een recessie te voorkomen en massafaillissementen tegen te gaan? Eén ding is zeker, we zullen het met zijn allen moeten bolwerken en zorgen dat we flexibel blijven in een veranderd landschap.

Stijn van den Brink is verbonden aan RSM Netherlands Due Diligence Service B.V. in Amsterdam, onderdeel van het RSM M&A advieshuis, waarin tevens RSM Netherlands Corporate Finance is inbegrepen. E-mail: svdbrink@rsmnl.nl

Gerelateerde artikelen