Een van de zes genomineerde M&A Advisors 2016 van Nederlandse bank

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:34
Van de zes genomineerden voor de M&A Award voor Best M&A Advisor 2016 werkt maar één bankier voor een Nederlandse bank. De andere kandidaten voor Best M&A Advisor komen van Europese boutiques en Amerikaanse Zakenbanken. De genomineerden zijn gekozen door 320 M&A-experts in combinatie met de score in de league tables van MenA.nl

In 2012 waren twee ABN AMRO-ers en één ING-ers genomineerd. In 2013, 2014 en 2015 haalde steevast één ABN AMRO-er en één ING-er nominaties. Dit jaar is maar één adviseur van een Nederlandse bank genomineerd, Maurits Duynstee.

Maurits Duynstee, ING Bank
Maurits Duynstee heeft net een promotie op zak en is dit jaar toegetreden tot de directie van ING Bank Nederland en is nu hoofd van ING Wholesale Banking. De afgelopen jaren gaf hij leiding aan de internationale activiteiten van ING Corporate Finance. De zakenbankier die zijn carrière begon bij ABN AMRO heeft drie keer eerder de M&A Award voor Best M&A Advisor gewonnen (2009, 2012 en 2015) en is in totaal acht keer genomineerd (inclusief dit 2016). ING was niet betrokken bij de grote miljardendeals van het jaar, maar Duynstee heeft wel drie deals van meer dan 100 miljoen begeleidt. Hij adviseerde Egeria bij de overname van Clondalkin, Shanks bij de overname van Van Gansewinkel en TNT bij de verkoop van TNT Airways. 

Matthew Gooch, William Blair
Matthew Gooch is de enige genomineerde M&A Advisor zonder Nederlands paspoort. De Amerikaan is geen onbekende in de Nederlandse M&A-markt. De ‘Head of European Banking’ van zakenbank William Blair was in 2014 genomineerd in de categorie Best M&A Advisor Midmarket en zijn kantoor sleepte in 2015 een nominatie voor Best M&A boutique in de wacht. Zijn team was dit jaar onder andere betrokken bij grote Nederlandse deals, waaronder de verkoop van Roompot Vakantieparken door Gilde Buy Out Partners 

Sander Griffejoen, Rothschild
Sander Griffejoen van Rothschild is debutant in de hall of fame van M&A: Hij is voor het eerst in zijn M&A-loopbaan genomineerd voor een M&A Award. Wel is hij regelmatig genoemd in de Movers & Shakers-rubriek van M&A Magazine. Na de overname van ABN AMRO ging hij verder onder de vlag van RBS. In 2012 vertrok hij voor Leonardo & Co. Na drie jaar stapte hij over naar Rothschild. Hij lijkt daar behoorlijk op dreef. Dit jaar was hij betrokken bij zes deals, waaronder de verkoop van Passoã door Rémy Cointreau, de verkoop van Raet door CVC en de overname van Grolsch door Asahi.

Griffejoen kijkt terug op een bewogen jaar, maar ziet de Nederlandse M&A-markt gunstig ontwikkelen. "De markten gingen dit jaar turbulent van start door onzekerheid in grote delen van de wereldwijde economie. Aanhoudend lage olieprijzen laten hun sporen achter in de olie- en gassector, de lage rente drukt op verdienmodellen van banken en verzekeraars en populisme veroorzaakt politieke onzekerheid. Deze onzekerheden hebben de Nederlandse economie in 2016 echter niet geraakt: de werkloosheid daalt, de huizenmarkt herstelt en het vertrouwen onder zowel consumenten en bestuurders was goed. Tegen deze achtergrond was het een prachtig corporate finance jaar in Nederland, met een flink aantal succesvolle beursgangen en veel en mooie M&A transacties."
 

Rob Oudman, Houlihan Lokey
Griffejoen werkte bij Leonardo & Co samen met mede-genomineerde Rob Oudman. Ze stonden dit jaar even aan dezelfde kant van de onderhandelingstafel bij het advies aan IdB Holdings de verkoop van Insinger de Beaufort. Afgelopen jaar is Leonardo & Co opgegaan in Houlihan & Lokey, maar Oudman doet zijn deals nog vanuit hetzelfde pand aan het Vondelpark. Hij is twee keer uitgeroepen tot beste M&A adviseur van Nederland. In 2007, toen hij werkte bij BNP Paribas, en in 2011. Inclusief dit jaar is hij zes keer genomineerd. Hij adviseerde Waterland Private Equity bij de verkoop van International Wellness Resorts en het management van Reesink bij de delisting door Gilde, Navitas en Todlin. 

Bastiaan Vaandrager, Rothschild
Bastiaan Vaandrager is de tweede genomineerde van Rothschild. Hij won de M&A Award voor Best M&A Advisor in 2010 en 2013 en is in totaal zes keer genomineerd. Dit jaar was hij net als de genomineerde Matthew Gooch betrokken bij de overname van Roompot Vakantieparken, maar dan aan de kant van PAI Partners. Rothschild had een druk jaar en staat dit jaar (stand 23 november 2016) met 15 deals op de derde plaats in de league tables van 2016 gesorteerd op aantal deals. 

Cassander Verwey, J.P. Morgan
In de league tables naar waarde staan de Amerikaanse zakenbanken steevast in de top, maar wie de deals doen is vaak onduidelijk. Volgens Amerikaanse zakenbank-etiquette worden individuele namen niet bekend gemaakt. Een uitzondering is Cassander Verwey van J.P.Morgan, die al jaren veel grote deals doet op de Nederlandse markt. Hij heeft – inclusief dit jaar – vijf nominaties op zak. J.P.Morgan was dit jaar bij vijf deals betrokken. Het is nog onbekend welke van deze deals door Verwey zijn gedaan. Wel is bekend dat hij verzekeraar NN adviseert bij het overnamebod op Delta Lloyd.

Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken?
Maximaliseer uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. 3 tips: 

1. Bezoek de M&A Awards op 15 december in Beurs van Berlage
Met 900 professionals is de M&A Awards het jaarlijkse hoogtepunt van de M&A Community met prestigieuze prijzen voor de beste deals, dealmakers, adviseurs en nanciers. Een evenement met schwung, black tie, hospitality en topentertainment. Professionals simply can’t afford to miss out. Reserveer direct een tafel of feestkaart via Overnames.nl.

2. Vind alle top-notch adviseurs in de Who’s Who in M&A 2017
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos dit uitstekend naslagwerk (224 pagina’s!) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en nanciers in. De Who’s Who in M&A 2017 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

3. Word nu lid voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens de M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Database & League tables, M&A Magazine en Who’s Who in M&A en Private Equity. Gratis naar M&A Awards-galafeest? Word vóór 15 december lid via MenA.nl.

Gerelateerde artikelen