Dutch Founders Fund investeert in Legal Tech startup Govin

De Amsterdamse Legal Tech startup Govin haalt een miljoen euro binnen om juridische overhead en aansprakelijkheidsrisico's voor durfkapitaalbedrijven te verminderen

Op de foto: Govin co-founders Tony Nguyen (links, 28) en Jesse Grift (rechts, 26) 
(Fotograaf: Timo Schaafsma)

Govin, een op netwerkeffecten gebaseerde startup die het leven van durfkapitalisten en oprichters wil vereenvoudigen door de G van ESG (governance) transparanter en actiegerichter te maken, heeft een miljoen euro aan pre-seed-financiering opgehaald. 

De ronde werd geleid door het Dutch Founders Fund (DFF) met deelname van Innovatiefonds Noord-Holland en vergezeld door een groep Angel-investeerders zoals Jelle-Jan Bruinsma (Endeit Capital), Thijs Clement (NorbruisClement), Jaap van den Broek en Quirijn van Onder andere Veen (INGEN-HOUSZ), en Max van de Blaak en Sander van Woerden (Lexar Partners).

Governance opnieuw uitgevonden
Govin werd begin dit jaar gelanceerd en is ontstaan uit de frustratie dat veel juridische processen onnodig ingewikkeld en ondoorzichtig bleven. Sleutelprocessen zoals afwikkelingsbeheer, toewijzing van beleggersrechten en naleving werden pas serieus genomen toen het al te laat was.
Govin maakt veel tijd vrij door documenten na te jagen en juridische clausules te screenen. Door alle governancegegevens en workflows te centraliseren, helpt het investeerders en oprichters om weloverwogen beslissingen te nemen en op een eenvoudige en zelfverzekerde manier compliant te zijn.

Jesse Grift, oprichter van Govin, heeft de juridische wirwar persoonlijk ondervonden toen hij bij een VC werkte. “Er zijn zoveel kostbare uren verloren gegaan met het doorspitten van juridisch papierwerk. Uren die beter besteed konden worden aan het opschalen van het bedrijf. Met nieuwe regelgeving, zoals de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) die in 2024 wordt uitgerold, wordt rapportage over je niet-financiële data zoals je ESG (Environmental, Social, Governance) verplicht voor alle alternatieve beleggingsfondsen”, voegt Grift toe. We merkten dat de 'E' van Environment en de 'S' van Sociaal vaak werden meegenomen, maar de 'G' van Governance bleef over het hoofd gezien.

Continuïteit waarborgen
Hidde Hoogcarspel, founding partner bij Dutch Founders Fund (DFF) erkent de uitdagingen die het zijn van investeerder en commissaris met zich meebrengen. Als een van de launching customers was DFF een van de eersten die de voordelen van het platform ervoer. “Als commissaris bij Shypple hebben we de afgelopen acht maanden meer dan 30 resoluties opgesteld en ondertekend, waaronder meer dan 200 handtekeningen van 10+ mede-investeerders. Govin stelde iedereen in staat om in een kwestie van klikken een weloverwogen beslissing te nemen in plaats van tientallen pagina's met juridische documenten door te lezen, wat uren tijd bespaarde”, zegt Hoogcarspel.

Door middel van zijn unieke beheerde governance-spoor waarborgt Govin de continuïteit van het bestuur binnen venture capital-ondernemingen en hun portfoliobedrijven. Het platform geeft investeerders en oprichters gemakkelijk toegang tot alle relevante juridische documentatie en zorgt voor een snel en veilig besluitvormingsproces voor elke bedrijfsbeslissing die moet worden genomen. “Als M&A-advocaat weet ik uit de eerste hand hoe belangrijk het is dat zowel fondsen als portefeuillebedrijven compliant zijn, omdat dit bevestigt dat het management echt de touwtjes in handen heeft, wat een enorme troef is in toekomstige rondes en exits”, voegt Thijs Clement, partner bij M&A boutique NorbruisClement en voormalig partner bij Van Doorne, toe. 

Govin streeft ernaar de toonaangevende oplossing voor governance en naleving van de wet te worden voor alternatieve beleggingsfondsen. "Voordat de aanstaande SFDR-regelgeving in 2024 volledig van kracht is, wil Govin graag uw go-to-platform worden om op een eenvoudige en zelfverzekerde manier compliant te zijn", besluit Grift.
 

Gerelateerde artikelen