Durfinvesteerders trekken zich terug uit de zorg

Investeerders deinzen terug voor de politieke weerstand tegen deals in de zorg.

Het aantal overnames in de zorg blijft toenemen, maar durfinvesteerders trekken zich uit de Nederlandse sector terug. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau JBR.

Na een kleine daling van de overnames in 2022 ten opzichte van 2021, nam het aantal in 2023 weer toe. Ongeveer 85 procent van de transacties komt voor rekening van privaat kapitaal, maar het aandeel van durfinvesteerders neemt af. Kopende bedrijven zijn steeds vaker commerciële instellingen die niet in handen zijn van een investeringsmaatschappij.

Van de 193 transacties (een nieuw record) kwam een kleiner aandeel voor rekening van private-equityfondsen en buitenlandse partijen. Terughoudendheid bij European Dental Group, eigendom van investeringsmaatschappij Nordic Capital, kleurt de cijfers. Het bedrijf deed in 2023 maar één overname, tegen negentien een jaar eerder. Maar ook andere internationale partijen tekenden vorig jaar voor minder transacties.

Volgens JBR heeft de verminderde belangstelling van investeerders te maken met de toenemende kritiek van politieke partijen op de rol van commerciële belangen in de zorg. Alternatieve samenwerkingsvormen zijn in opkomst. Zo wordt het voor apothekers steeds lastiger zelfstandig te overleven. Zij sluiten zich vaker aan bij platformbedrijven. De Nederlandse tandartsenketen Prime Dental Alliance (PDA) heeft haar activiteiten de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Ook huisartsen sluiten zich vaker aan bij commerciële ketens. JBR verwacht niet dat daar voorlopig verandering in komt. (ANP)

Gerelateerde artikelen