Duitse staat en NXP investeren in producent halfgeleiders

Brussel keurt Duitse steun van vijf miljard euro voor chipfabriek goed.

Duitsland mag de bouw van een fabriek voor halfgeleiders in Dresden steunen met vijf miljard euro. De Europese Commissie heeft geoordeeld dat de financiële hulp voldoet aan Europese regels voor staatssteun.

De Europese Unie wil de productie van halfgeleiders op eigen bodem aanjagen. Omdat die componenten steeds belangrijker worden, zijn ‘eigen’ fabrieken voor halfgeleiders volgens de Europese Commissie van strategisch belang.

Ook de Nederlandse chipmaker NXP en het Taiwanese concern TSMC investeren in de fabriek, die vanaf 2027 voor meerdere bedrijven halfgeleiders moet produceren.

De miljardensteun is volgens de dagelijkse leiding van de Europese Unie geoorloofd dankzij Europese wetgeving die de chipsector in het landenblok moet helpen groeien. Volgens de zogeheten Chips Act is staatssteun toegestaan voor bepaalde nieuwe, geavanceerde halfgeleiderfabrieken.

Volgens de Europese Commissie is de Duitse hulp ook geoorloofd omdat de voor Europa ‘unieke’ fabriek zonder staatssteun niet gebouwd zou worden. Tegelijkertijd verwacht Brussel ‘brede positieve effecten’ van de fabriek, die als een zogeheten open foundry werkt. Dat is een fabriek die in opdracht van andere bedrijven op grote schaal chips produceert. Dit doet de fabriek niet alleen voor de aandeelhouders, maar ook voor andere bedrijven.

Naast TSMC en NXP investeren ook de Duitse chipbedrijven Bosch en Infineon in de fabriek, die European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) heet. TSMC is met een belang van zeventig procent de grootste aandeelhouder.

Lees ook: Uitdagingen in de chipmarkt en de rol van durfkapitaal

Related articles