Drie nieuwe investeerders pompen vijftien miljoen in CO2-killer

Er komen nu proefopstellingen die CO2 uit de lucht filteren.

De Nederlandse start-up Carbyon heeft een nieuwe investeringsronde van 15.3 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf heeft een baanbrekende en gepatenteerde technologie ontwikkeld die CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer haalt. Door middel van ‘fast swing’-technologie kan Carbyon in korte tijd grote hoeveelheden CO2 uit de lucht halen. Dit leidt tot aanzienlijke lagere kosten voor de machines en het energieverbruik.

Met deze investeringsronde komt de totale financiering van Carbyon boven de 25 miljoen euro uit. Deze financiële basis stelt het bedrijf in staat om de eerste demonstratiemodellen te bouwen, commerciële pilots te starten en zich voor te bereiden op grootschalige productie.

Drie nieuwe investeerders hebben zich in de laatste ronde ingekocht bij Carbyon: het Duitse Siemens Financial Services, het Franse Omnes Capital en het Nederlandse Global Cleantech Capital.

Eerder hebben Invest-NLInnovation IndustriesLowercarbon Capital (VS) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) geïnvesteerd in Carbyon.

Het bedrijf, in 2019 opgericht door Hans De Neve, heeft de technologie verder verfijnd, met als doel grootschalige toepassing mogelijk te maken. De eerste prototypes worden geplaatst op de High Tech Campus in Eindhoven en vervolgens naar pilotpartners verscheept voor verdere veldtesten. Tegelijkertijd bereidt Carbyon zich voor om de productiecapaciteit te verhogen naar 50.000 machines per jaar tegen 2031 en naar gigatonschaal in 2050.

Gerelateerde artikelen