Drempel verlaagd voor PE-investeringen in klimaattech

Carbon Equity opent klimaatfonds voor particuliere beleggers: kapitaal als motor van de nieuwe economie.

In een poging om het enorme stilstaande spaargeld van Nederlandse huishoudens in beweging te krijgen voor economische groei én klimaatoplossingen, lanceert investeringsplatform Carbon Equity vandaag het eerste Nederlandse ELTIF-fonds (European Long-Term Investment Fund).

Met het nieuwe Access to Climate Tech Fund II kunnen particuliere beleggers vanaf 20.000 euro investeren in meer dan honderd veelbelovende klimaattechnologieën, waaronder duurzame kerosine, gigabatterijen en geothermische energie.

Tot voor kort waren dit soort private investeringsfondsen alleen toegankelijk voor institutionele of zeer vermogende beleggers met een minimale inleg van 100.000 euro. Carbon Equity breekt nu deze barrière open, en stelt zo een bredere groep in staat om bij te dragen aan én te profiteren van de energietransitie.

Klimaatinvesteringen als economische noodzaak
De energietransitie is niet langer enkel een morele of ecologische keuze, stelt CEO Jacqueline van den Ende van Carbon Equity: “Groene energie is goedkoper, stabieler én strategisch slimmer. Hernieuwbare bronnen hebben lagere marginale kosten en versterken de economische onafhankelijkheid van Europa. Klimaattechnologie is geen filantropie – het is de groeimotor van de toekomst.”

Volgens cijfers van de Nederlandsche Bank stond eind 2024 ruim 600 miljard euro aan spaargeld stil op bank- en spaarrekeningen. Dat geld biedt een enorme kans om te investeren in economische vernieuwing. “Zeker nu elektriciteitsverbruik door de opkomst van AI exponentieel stijgt en lokale, schone energie cruciaal is voor onze geopolitieke autonomie, is het zaak dat kapitaal de juiste kant op stroomt”, aldus Van den Ende.

Van spaarder naar aandeelhouder van de nieuwe economie
Het Access to Climate Tech Fund II investeert via private equity-, infrastructuur- en durfkapitaalfondsen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Voorbeelden zijn LuxWall, dat veertig procent efficiënter superisolatieglas produceert, Form Energy met baanbrekende energieopslagoplossingen voor het stroomnet, en Syre, dat oud polyester omzet in nieuwe textiel en al een deal van 600 miljoen euro met H&M binnenhaalde.

Beleggers kunnen rekenen op een geprojecteerd rendement van acht tot twaalf procent per jaar over een looptijd van twaalf jaar. Naast financieel rendement biedt het fonds ook directe impact: door groeikapitaal beschikbaar te stellen aan bedrijven die klimaatoplossingen ontwikkelen, dragen beleggers actief bij aan de transitie naar een duurzame economie.

Democratisering van private investeringen
Carbon Equity is sinds 2021 actief en heeft inmiddels meer dan 300 miljoen euro opgehaald bij ruim 1.250 investeerders. Met dit tweede klimaatfonds zet het bedrijf een belangrijke stap in het toegankelijk maken van private markten voor een breder publiek.

“De meeste technologieën die we nodig hebben om het klimaatprobleem op te lossen, bestaan al – ze hebben alleen kapitaal nodig om op te schalen”, zegt Van den Ende. “Door dit type investeringen open te stellen voor meer mensen, kunnen we slapend kapitaal activeren en versnellen we de transitie naar een toekomstbestendige economie.”

LEES OOK: Oprichters Carbon Equity: ‘Veel klimaattechnologieën staan aan de vooravond van de grote omslagcurve’

 

Related articles