Dott en Tier fuseren tot Europese gigant in deelsteps

Dott uit Amsterdam en het Duitse Tier willen kennis en ervaring bundelen.

De twee aanbieders van elektrische deelsteps Dott en Tier willen fuseren. Daarmee ontstaat de grootse verhuurder van elektrische steps en fietsen in Europa, stellen ze. Investeerders in de twee bedrijven steken nog eens 60 miljoen euro in het fusiebedrijf.

Dott, opgericht in 2019,  is actief in grote steden in zes Europese landen, onder andere in België, Frankrijk en Italië. Ondanks dat het bedrijf zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft staan, biedt het bedrijf geen vervoersmiddelen aan in Nederland. Het micromobiliteitsbedrijf haalde in 2022 60 miljoen euro op bij een uitbreiding van de Series B-ronde waarbij in 2021 al 70,6 miljoen euro binnenkwam. Deze ronde stond onder leiding van een nieuwe aandeelhouder; Schotse vermogensbeheerder Abrdn. Andere bedrijven die instapten waren Sofina, EQT Ventures en Prosus Ventures.

Actief in Utrecht

Het Duitse Tier is wel in enkele Nederlandse steden actief met elektrische deelfietsen, bijvoorbeeld in Utrecht. Het bedrijf werd opgericht in 2019. Samen zijn de twee bedrijven goed voor 125 miljoen ritten per jaar en een jaaromzet van zo’n 250 miljoen euro. Door de samenvoeging hopen ze te profiteren van elkaars kennis en technologie, maar de afzonderlijke merken en apps blijven wel naast elkaar bestaan. Daarnaast hopen ze door de kostenvoordelen sneller winstgevend te worden.

De twee bedrijven prijzen deelsteps aan als oplossing voor verkeersinfarcten in grote steden. Maar deelsteps wekken vaak ook irritatie op bij inwoners van steden die last hebben van rondslingerende e-steps. Parijs verbood om die reden vorig jaar elektrische huursteps.

Onder andere het staatsinvesteringfonds Mubadala Capital van Abu Dhabi en Sofina doen mee aan de nieuwe kapitaalinjectie in het gecombineerde bedrijf. Ook de in Nederland gevestigde techinvesteerder Prosus doet mee aan de nieuwe investeringsronde.

Dott en Tier haalden bij eerdere investeringrondes al tientallen miljoenen euro’s op. Maar de markt voor elektrische deelsteps en -fietsen gaat door een moeilijkere periode. Zo kondigde Tier een maand geleden aan 22 procent van alle werknemers te ontslaan om de kosten omlaag te krijgen. Dat was volgens topman Lawrence Leuschner nodig doordat minder mensen de deelstep pakken door de hoge inflatie. In de Verenigde Staten vroeg Bird, een ander bedrijf in elektrische steps, uitstel van betaling aan.

Gerelateerde artikelen