DNB: historische stijging aandelenmarkt

De waarde van beursgenoteerde Nederlandse aandelenfondsen is in het eerste kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 101 miljard euro gestegen, tot in totaal 735 miljard euro. Het is de grootste toename sinds het laatste kwartaal van 1999. De stijging komt hoofdzakelijk door oplopende koersen. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.
Sinds 2007 was de omvang van de Nederlandse aandelen bovendien niet boven de 700 miljard euro uitgekomen. Het dieptepunt werd in het eerste kwartaal van 2009 bereikt met een marktwaarde van 266 miljard euro.
Sinds de opleving van de Nederlandse aandelenbeurs vanaf medio 2011 namen meer Nederlandse bedrijven een beursnotering, aldus DNB. Zo kregen in het afgelopen kwartaal bedrijven als GrandVision, Lucas Bols en Refresco Gerber een nieuwe beursnotering. Het totale bedrag aan nieuwe aandelenuitgiften kwam in het eerste kwartaal uit op bijna 1,6 miljard euro tegenover 850 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2014.
 
Advies ECM
M&A advieskantoren spelen hier op in door zich meer met equity capital markets (ECM) bezig te houden. Vorige maand werd bijvoorbeeld bekend dat Holland Corporate Finance een nieuwe afdeling heeft geopend opgezet voor (beursgenoteerde) bedrijven die advies nodig hebben over aandelenkwesties, beursgangen, herkapitalisatie en overnames op de beurs. De aanleiding hiervoor is het optimisme op de effectenmarkten. 
 
De beursgangen drukken ook hun stempel op de league tables. Zo mochten Clifford Chance (namens verkoper Freskur Holding) en Allen & overy (namens de andere verkoper: private equity investeerder 3i) het afgelopen kwartaal adviseren bij de de IPO van Refresco ter waarde van 1,2 miljard euro.  
 
(ANP/MenA.nl) 
 
Gerelateerde artikelen