Dit zijn de tien meest actieve investeerders van Nederland

De meest actieve investeerder van Nederland is een Belg.

[bekijk de volledige top 10 onderaan de tekst]

In de periode van 2012 tot november 2019 hebben de tien meest actieve investeerders van Nederland 508 deals gedaan. Dit zijn de tien meest actieve investeerders in omgekeerde volgorde.

9/10 Egeria

De Amsterdamse participatiemaatschappij Egeria heeft vanaf 2012 in totaal 41 deals gedaan en staat daarmee op een gedeelde negende plaats van de meest actieve investeerders van Nederland. Egeria investeert in bedrijven met een waarde van 50 tot 350 miljoen euro. In 2019 investeerder Egeria in Tuindeco Group en MAAS Aviation. Portfoliobedrijven Vendor en Hitec werden verkocht.  

9/10  Parcom Capital

Parcom Capital heeft – net als Egeria – 41 Nederlandse deals gedaan. In 2019 was de investeerder bij vier deals betrokken. Het investeerde in Outdoor Life group, en 247TailorSteel. Het nam Nedac Sorbo over van Capital A en NPM Capital en portfoliobedrijf Rotie werd verkocht aan Quatra.

8 Capital A

Eind 2018 verkocht ABN AMRO een deel van haar belang in ABN AMRO Participaties aan AlpInvest, LGT Capital Partners, Five Arrows en Bregal. Met de nieuwe aandeelhouders én de nieuwe naam Capital A was de investeerder niet meer te stoppen. De afgelopen 7 jaar waren goed voor 43 deals, waarvan maar liefst 12 in 2019. Zo investeerde het team van Friso Janmaat en Marc Damstra onder andere in Smart IM, TopZorgGroep en Mieloo & Alexander.

7 NPM Capital

NPM Capital was met 44 deals net iets drukker dan Capital A. De Amsterdamse investeringsmaatschappij van het Utrechtse familiebedrijf SHV investeerde afgelopen jaar in vier bedrijven en deed drie investeringen van de hand. Grote klappers van dit jaar waren de investering van 250 miljoen in Picnic (samen met vier andere investeerders) en de verkoop van Nedac Sorbo Mascot voor 153 miljoen.

6 Gilde Buy Out Partners

De Utrechtse investeerder Gilde Buy Out Partners was afgelopen zeven jaar betrokken bij 46 deals, waarvan zeven in 2019. In 2016 haalde de investeerder 1,1 miljard euro op voor een nieuw fonds en investeert het geld in mid-market-bedrijven met een waarde tussen de 75 en 500 miljoen euro. 2019 was een verkoopjaar voor Gilde. Van de zeven deals waren er vijf desinvesteringen.

5 Main Capital

Main Capital staat in het linkerrijtje van de meest actieve investeerders. In 2019 was de Haagse investeerder betrokken bij 14 deals, resulterende in een totaal van 50 deals sinds 2012. De technologie-investeerder stapte afgelopen jaar onder andere in Optimizers, Onventis en HYPE Innovation. Main verkocht Axxerion en de Roxit Group.

4 Gilde Equity Management

Gilde Equity Management (GEM) kwam vorig jaar uit de bus als meest actieve investeerder van Nederland. Afgelopen jaar publiceerden collega’s bij andere kantoren meer deals en staat GEM op de vierde plaats met 53 deals. De Houtense investeerder was in 2019 goed voor vijf deals, waaronder de verkoop van Bakker Bart en de overname van Schellevis.

3 Bencis Capital Partners

Nummer drie Bencis Capital Partners heeft met 60 deals sinds 2012 een podiumplaats bemachtigd. De 26 medewerkers van Bencis investeren vanuit Amsterdam, Diedegem (BE) en Düsseldorf beheren een portfolio van bedrijven met een gezamelijke omzet van 1,6 miljard euro. Dit jaar kocht de investeerder onder andere aluminiumbewerker Bons & Evers en farmaceut Medsen & Ceban. Bencis verkocht Livewords aan Acolad.

2 Waterland Private Equity

De Bussumse investeerder Waterland Private Equity pakt met 63 deals het zilver. Waterland is internationaal actief en investeert vanuit kantoren in acht landen. Ook in 2019 timmerde Waterland aan de weg met 9 (Nederlandse) deals. De investeerder kocht biefstukbakker Loetje Groep en een meerderheidsaandeel in de vakantieparken van EuroParcs.

1 Gimv

Gimv pakt met 67 Nederlandse deals het goud. Daarmee klimt de Belgisch-Nederlandse investeringsmaatschappij twee plaatsen in de ranking van 2018. Gimv deed in 2019 zeven Nederlandse deals, waaronder de verkoop van huiswerkbegeleider Studiekring en de overname van verhuurbedrijf Coolworld Rentals.

 

Gerelateerde artikelen