Dit zijn de tien grootste deals van het eerste tertiaal van 2019

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:18
Rabobank, Exact, TomTom, Bahrein, Singapore en Australiƫ hebben bijgedragen aan de grootste deals van het eerste tertiaal. Dit zijn de tien grootste deals met hun adviseurs van de eerste vier maanden van 2019.

Tertiaal is niet een heel gangbare term in de financiële sector, maar voor de publicatie van het lijstje met ‘de grootste deals’ was het eerste kwartaal nog iets te vroeg. De grootste deal kwam niet verder dan 1,8 miljard (vergeleken met tientallen miljarden in voorgaande jaren). Een maandje wachten heeft echter weinig nieuws gebracht, behalve de mogelijkheid om het woord ‘tertiaal’ toe te passen. Zie hier de top 10 in omgekeerde volgorde.

#10    Singapore investeert in citizenM (500 miljoen)

Singapore heeft voor 500 miljoen euro geïnvesteerd in de Nederlandse hotelketen CitizenM. Ook heeft het staatsfonds GIC voor een latere investering van 750 miljoen euro. Bij deze deal kreeg GIC advies van zakenbank HSBC en CitizenM en aandeelhouders KRC en APG van Morgan Stanley, Deloitte en Stibbe.

#9    APG en Australiërs investeren in luchthaven Brussel (> 500 miljoen)

Het Nederlandse pensioenfonds APG en QIC – een Australisch staatsfonds – hebben in maart meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd in de Brusselse luchthaven. Bij deze deal adviseerde J.P.Morgan de Brusselaars en adviseerde Nomura koper APG.

#8    KKR en Apax doen Exact-onderonsje (> 500 miljoen)

Een ‘secondary buyout’ op plaats acht. KKR en Apax deden in februari een onderonsje waardoor softwarebedrijf Exact – ook bekend als sponsor van Max Verstappen (foto boven, bron exact.com) – nu in handen is van KKR voor meer dan 500 miljoen euro. KKR kreeg advies van Stibbe, Deloitte en EY. Apax partners heeft PwC ingeschakeld.

#7    Orange koopt SecureLink van Bahreinen    (515 miljoen)

Op nummer zeven de verkoop van het Belgisch-Nederlandse ICT-bedrijf SecureLink voor 515 miljoen euro. Verkoper InvestCorp is een investeringsfonds uit eilandstaat Bahrein. Aan de andere kant van de onderhandelingstafel zaten de dealmakers van het Franse telecombedrijf Orange. De Bahreinen kregen advies van advocatenkantoor Stibbe.

#6    Saudi Aramco koopt aandeel Shell in Sasref-joint-venture (564 miljoen)

Shell heeft een abonnement op grote deals en ook deze top 10 laten ze niet verstek gaan. Het Haagse olie- en gasbedrijf verkocht in april haar aandeel in een joint venture met Saudi Aramco. De Saudi’s zijn nu volledig eigenaar van de Sasref-raffinaderij. Adviseurs zijn niet bekend gemaakt.

#5    Vopak verkoop terminals aan First State Investments (> 723 miljoen)

Tank-terminal-operator Vopak verkoop terminals in Algeciras, Amsterdam en Hamburg aan First State Investments. Het Australische investeringsfonds betaalt 723 miljoen euro. Vopak krijgt advies van J.P.Morgan, Allen & Overy en EY. Het management van de target krijgt advies van Van Doorne. De Australiërs hebben Deloitte ingehuurd.

#4    PAI Partners haalt Wessanen van de beurs (885 miljoen)

In april haalde een consortium onder leiding van de Franse investeerder PAI Partners het Nederlandse voedingsbedrijf Wessanen van de beurs. De investeerders willen van het bedrijf een ‘Europese leider in organisch en duurzaam eten’ maken. En dat kost 885 miljoen euro. Wessanen krijgt advies van ABN AMRO, Lazard, Allen & Overy en Hill+Knowlton. PAI Partners krijgt advies van Credit Suisse, Freshfields Bruckhaus Deringer en CFF. Medekoper Charles Jobson heeft De Brauw Blackstone Westbroek en Credit Suisse ingeschakeld.

#3    Bridgestone koopt TomTom Telematics (910 miljoen)

‘Telematica is een discipline die zich bezighoudt met telecommunicatie en informatica’, meldt Wikipedia. En dat kan flink wat opleveren, want TomTom verkoopt haar telematica-tak voor 910 miljoen euro aan autobandenfabrikant Bridgestone. De technologie van TomTom wordt mede gebruikt om chauffeurs zuiniger te laten rijden of leaserijders wat voorzichtiger. TomTom wint in aantal adviseurs: Bridgestone krijg advies van Simmons & Simmons en Deloitte; TomTom van Barclays, Lazard, PwC, Allen & Overy en De Brauw Blackstone Westbroek.

#2    OLX koopt Avito (1,03 miljard)

OLX uit Hoofddorp is gaan shoppen in Rusland. De verzamelaar van online merken heeft voor meer dan een miljard euro een aandeel gekocht in de Russische webwinkel Avito. De deal daarmee op de tweede plaats in de top 10. Ook werd dit tertiaal bekend gemaakt dat Naspers, het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van OLX, een notering zoekt aan de Amsterdamse beurs. Deloitte adviseerde OLX bij het Russische avontuur.

#1    Mechanics Bank koopt deel Rabobank National Association (1,84 miljard)

De grootste deal is voor de Rabobank. Zij hadden een Amerikaanse tak, te weten de Rabobank National Association (RNA). Hier hebben ze netjes de food- en agri-activiteiten uitgesneden en de rest (retail, hypotheken, vermogensbeheer en meer) voor 1,8 miljard verkocht aan Mechanics Bank. Lazard, Rabobank, EY en Sullivan & Cromwell adviseren de Rabobank. Credit Suisse en Wachtell, Lipton, Rosen & Katz staan aan de kant van de Mechanics Bank.

Gerelateerde artikelen