Dit zijn de positieve bijdrages van private equity

PwC: De rol van private equity als katalysator voor productiviteitsgroei in bedrijven.

Private equity (PE) wordt vaak kritisch tegen het licht gehouden door de publieke opinie. In een recent artikel van Barbara Baarsma, Hoofdeconoom bij PwC Nederland en Cornelis Smaal, Private Equity Industry Leader bij PwC Nederland, stellen zij dat PE een belangrijke katalysator kan zijn voor het vergroten van de productiviteit. Door het beschikbare kapitaal te vergroten, betere managementpraktijken toe te passen en innovatie te stimuleren kan PE de efficiëntie en het concurrentievermogen van bedrijven vergroten.

Baarsma en Smaal van PwC benadrukken dat vooral in een tijd van arbeidsschaarste en vergrijzing in Nederland PE een belangrijke bijdrage kan leveren aan de productiviteit.

PE wordt vaak bekritiseerd vanwege een vermeende focus op kortetermijnwinsten, maar in de juiste context kan het juist bedrijven helpen met onderbenut potentieel. PE-firma’s investeren in bedrijven met solide fundamenten maar beperkte middelen, en helpen deze door herstructurering, managementvernieuwing en kapitaalinjecties. Dit leidt vaak tot hogere productiviteit en winstgevendheid.

Een belangrijke manier waarop PE bijdraagt, is door investeringen in technologie, onderzoek en bedrijfsvoering te ondersteunen. Ook stimuleert PE internationalisering, wat bijdraagt aan het concurrentievermogen en de productiviteit van bedrijven.

Bovendien bevordert PE een innovatieve cultuur, wat leidt tot meer en impactvollere patenten en betere producten en diensten. Er zijn aanwijzingen dat het aantal patenten toeneemt nadat een ‘leverage buyout’ heeft plaatsgevonden. Dat geldt in ‘private-to-private’-deals (dus in deals waar alleen niet-beursgenoteerde bedrijven bij betrokken zijn) en dan vooral voor bedrijven die financiële beperkingen hadden tot PE instapte. En niet alleen de hoeveelheid patenten neemt toe, maar ze registreren ook meer impactvolle patenten.

PE’s invloed strekt zich ook uit tot andere bedrijven in dezelfde sector, doordat concurrenten gedwongen worden vergelijkbare verbeteringen door te voeren, wat leidt tot bredere productiviteitsverbeteringen in de sector. Hoewel PE soms bekritiseerd wordt, bijvoorbeeld voor het veroorzaken van ontslagen, wegen de voordelen vaak op tegen de nadelen stellen de experts van PwC.

Kortom, wanneer PE-investeringen in de juiste context plaatsvinden, kunnen ze significante productiviteitsverbeteringen bewerkstelligen, en lessen uit de PE-praktijken kunnen breder worden toegepast om productiviteit in de economie te bevorderen.

Lees ook: Job Andreoli (Nyenrode): ‘De toekomst van financiële markten is privaat’

Gerelateerde artikelen