Dit zijn de 29 grootste deals van private equity in Nederland

Private equity is goed voor een derde van alle overnames per jaar en Carlyle, KKR en Blackstone domineren de miljardendeals.

[Bekijk alle 29 private-equity-deals onderaan dit artikel]

Amerikanen Carlyle, Blackstone en KKR (foto KKR-oprichters Henry Kravis en George Roberts) zijn goed voor de grootste deals van private equity (PE) in Nederland. De Nederlandse PE-partijen AlpInvest (sinds 2011 dochter van Carlyle), NPM Capital en HAL Investments doen ook mee in de miljardendans. De top 29 is samengesteld uit alle deals waar minstens één PE-partij bij is betrokken én met een dealwaarde van meer dan één miljard euro. We tellen af vanaf deal #10.

#10    KKR koopt Q-Park    2,95 miljard

ING en Clifford Chance adviseren KKR bij de overname van Q-Park.

Chinese, Australische en Amerikaanse investeerders hebben in 2017 hun zinnen gezet op Q-Park. Uiteindelijk gaat KKR er met de buit vandoor. De Amerikanen betalen drie miljard euro voor de Nederlandse ontwikkelaar en exploitant van parkeergarages. Q-Park is opgericht in 1998 en was eigendom van de Maastrichtse ondernemer Ward Vleugels en enkele Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars. Het bedrijf is actief in Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland en Denemarken. Q-Park had ook garages in Zweden, Noorwegen en Finland, maar die zijn in mei 2019 verkocht aan het Japanse conglomeraat Sumitomo Corporation.

#9    EQT verkoopt Bureau van Dijk aan Moody’s    3 miljard

J.P. Morgan, Houlihan Lokey, Allen & Overy en CFF Communications adviseren EQT Partners bij de verkoop.

In 2014 koopt EQT Partners dataverzamelaar Bureau van Dijk (BvD) voor 1,6 miljard euro. Drie jaar later kan de Zweedse investeerder het Amsterdamse bedrijf weer doorverkopen voor bijna het dubbele. De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s ziet in de overname een uitgelezen kans om inzage te krijgen in de boekhouding miljoenen private bedrijven. Daarvoor betalen de Amerikanen een stevige multiple van 23 keer de ebitda van BvD. Eén van de producten van BvD is Orbis. De database bevat informatie over 220 miljoen privé-ondernemingen wereldwijd uit 160 gekoppelde databronnen.

#8    BC Partners koopt Springer SBM van EQT en SIC    3,3 miljard

BC Partners krijgt juridisch advies van een team van Freshfields Bruckhaus Deringer.

De Duits-Nederlandse uitgever Springer Science + Business Media (Springer SBM) is favoriet onder investeerders. Tot 2010 is Springer SBM eigendom van Cinven en Candover. In 2010 nemen EQT Partners en het Singaporese staatsfonds GIC het stokje over. In 2013 biedt BC Partners 3,3 miljard euro voor het bedrijf. De Zweden en Singaporezen gaan akkoord en in juni is de deal een feit. In 2015 staat Springer SBM weer een nieuwe deal te wachten en wordt het samengevoegd met branchegenoot Macmillan Science and Education, een dochterbedrijf van het Duitse mediabedrijf Holtzbrinck.

#7    Clayton, Dubilier & Rice en KKR kopen US Foodservice van Ahold    5,2 miljard

Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley en Rabobank zijn financieel adviseurs van de kopers. Simpson Thacher & Bartlett en Debevoise & Plimpton verzorgen het juridisch advies.

Ahold-dochter US Foodservice levert voedingsmiddelen aan restaurants en ziekenhuizen. In 2001 en 2002 heeft de boekhouding gegoocheld met de omzetcijfers en in 2003 komt de fraude aan het licht. Meerdere Ahold-bestuurders krijgen een celstraf en boetes opgelegd. De beurswaarde van Ahold keldert met zes miljard dollar. Drie jaar later heeft Ahold er genoeg van het gaat het op zoek naar een koper voor de Amerikaanse dochter. Er wordt een veiling opgetuigd en in mei komt er witte rook uit de schoorsteen. KKR en Clayton, Dubilier & Rice hebben het beste bod: 5,2 miljard euro.

#6    JLL Partners en DSM verkopen Patheon aan Thermo Fisher Scientific    6,5 miljard

Morgan Stanley, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom en De Brauw Blackstone Westbroek adviseren JLL Partners en Patheon bij de deal.

In 2013 sluiten de Amerikaanse investeerder JLL partners en het Nederlandse chemiebedrijf DSM een pact. Voor 1,4 miljard US dollar kopen ze biotechbedrijf Patheon. In 2016 wordt de exit ingezet en verkopen ze 23 procent van Patheon in een beursgang.  In 2017 neemt Thermo Fisher Scientific voor 6,5 miljard euro alle aandelen over en is de exit compleet.

#5    KKR koopt spreads van Unilever    6,83 miljard

KKR krijgt fiscaal advies van EY en de transaction services worden verleend door PwC en Alvarez & Marsal.

In april 2017 maakt CEO Paul Polman bekend dat ‘de toekomst van de Spreads-divisie buiten Unilever ligt’.  Dus gaan ze druk op zoek naar kopers voor Becel, Blue Band en andere smeersels. En met succes, in december 2017 doet KKR een bod van 6,83 miljard euro om Unilever te verlossen van de margarines. In de zomer van 2018 wordt de deal afgerond en gaat het bedrijf verder onder de nieuwe naam ‘Upfield’.  

#4    JAB koopt D.E. Master Blenders 1753    7,2 miljard

Joh. A. Benckiser (JAB) krijgt financieel advies van Houlihan Lokey, Rabobank en Rothschild en Stibbe verzorgt het juridisch advies.

In 2012 brengt Sara Lee koffiezoon Douwe Egberts naar de beurs. De aandelen zijn een jaar lang te vinden op Beursplein 5 en dan is het schluss: JAB koopt D.E. Master Blenders 1753 voor 7,2 miljard euro. De Duitse investeerder bouwt aan een koffie-imperium en wil van Douwe Egberts een wereldspeler maken. In 2014 wordt het Utrechtse bedrijf samengevoegd met de koffietak van Mondelez en gaat het verder onder de naam Jacobs Douwe Egberts.

#3    KKR, Silver Lake, Bain, Apax en AlpInvest kopen Philips Semiconductors    7,4 miljard

In 2005 zet Philips de halfgeleiderdivisie in de etalage. Vijf investeerders smeden een pact en leggen 7,4 miljard euro op tafel. Onder de nieuwe naam NXP blijft het bedrijf actief op de overnamemarkt. In 2008 verkoopt het de mobile-divisie voor 985 miljoen euro en ondergaat het een grote herstructurering. In 2010 krijgt NXP een notering aan de NASDAQ en in 2015 koopt het voor bijna 12 miljard US dollar branchegenoot Freescale. In 2016 komt de grote klapper en wordt NXP – op een haar na – overgenomen door Qualcomm voor 43 miljard euro. Eigenlijk was de deal al in kannen en kruiken, maar in 2018 geven de Chinese mededingingsautoriteiten geen toestemming voor de deal. Na een bezoekje van Trump kwamen ze daarop terug, maar toen was de deal al afgeblazen.

#2    Blackstone, Carlyle, KKR en Alpinvest kopen VNU Media    7,5 miljard

J.P. Morgan, ABN AMRO, Deutsche Bank, Citigroup en ING verzorgen het financieel advies voor de investeerders. Clifford Chance en Latham & Watkins waren betrokken als juridisch adviseurs.

In 2005 wil VNU voor miljarden het Amerikaanse bedrijf IMS Health kopen. Onder druk van beleggers wordt de overname afgeblazen. Dit is een startschot voor een overnamestrijd het mediabedrijf. In 2006 vormen investeerders Blackstone, Carlyle, KKR en Alpinvest een consortium met de gevleugelde naam Valcon Acquisition. Het consortium haalt voor 7,5 miljard euro VNU van de beurs. Eind 2006 wordt bladentak doorverkocht aan 3i en HIG Capital. De marketinginformatietak blijft in handen van Valcon en gaat verder onder de naam The Nielsen Company.

#1    Carlyle en GIC kopen AkzoNobel Specialty Chemicals    10,1 miljard

Carlyle krijgt M&A-advies van The Valence Group en Evercore Partners. Juridisch advies wordt verzorgd door Loyens & Loeff en Latham & Watkins.

In 2017 is AkzoNobel opgejaagd wild. De Amerikaanse concurrent PPG wil de Arnhemse verffabrikant voor meer dan 26 miljard euro overnemen. Het bod slaat in als een bom. AkzoNobel zet alle zeilen bij om een overname te voorkomen. Zelfs de Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, verzet zit tegen de deal. Uiteindelijk trekt PPG zich onverrichterzake terug uit de strijd. In Arnhem heeft het bestuur van Akzo wel iets uit te leggen. Veel aandeelhouders zagen het overnamebod wel zitten. Een desinvestering van de speciaalchemie-tak is het antwoord. Voor 10,1 miljard kopen investeerder Carlyle en het Singaporese staatsfonds GIC de Specialty Chemicals-divisie. Het bedrijf gaat verder onder de naam Nouryon. Het is de grootste deal van 2018 en de grootste private-equity-deal van Nederland ooit.

 

Gerelateerde artikelen