Dit waren de vijf grootste deals van Q1 2017

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:41
De Turkse overname van Vitol was de grootste deal Q1 2017, er vielen twee miljardendeals en bij twee deals waren Japanners betrokken.
 

Deal 5: Wolters Kluwer koopt Tagetik
Op 7 maart kocht uitgever Wolters Kluwers softwarebedrijf Tagetik voor 300 miljoen euro
Het Italiaanse Tagetik maakt software die bedrijfsprestaties meet voor financiële afdelingen van ondernemingen. In 2016 boekte Tagetik een omzet van 57 miljoen euro met 450 werknemers. Na de overname wil Wolters de acquisitie samenvoegen met zijn eigen auditsoftware TeamMate tot het nieuwe bedrijfsonderdeel, genaamd Corporate Performance Solutions. Wolters Kluwer heeft advocatenkantoor Allen & Overy ingeschakeld voor juridisch advies en PwC voor transaction support.

Deal 4: Stedin koopt Delta Netwerk Groep van de provincie Zeeland
Voor 610 miljoen euro inclusief schulden koopt netwerkbeheerder Stedin energienetwerkbedrijven Netwerkgroep Infra en Enduris van de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM). Bij de deal krijgt Stedin financieel advies van ABN AMRO, juridisch advies van advocatenkantoor Stek en transaction support van accountancyfirm KPMG.

Deal 3: Heineken koopt Brasil Kirin
Met de Braziliaanse overname van Brasil Kirin heeft Heineken de nummer drie deal van het eerste kwartaal van 2017. De brouwer maakt 664 miljoen euro over naar het Japanse Kirin en verstevigt hiermee haar positie op de Braziliaanse biermarkt. In 2011 troefden de Japanners Heineken af in een overnamestrijd om de Braziliaanse brouwer, maar Kirin heeft de deal duur betaald. Nu krijgt Heineken alsnog zijn felbegeerde Braziliaanse bieren. Een team van advocatenkantoor Allen & Overy adviseert de Japanners.

Deal 2: Toyota Industries koopt Vanderlande Industries van NPM Capital
Na negentien jaar neemt private-equitybedrijf NPM Capital afscheid van Vanderlande Industries. De Brabantse fabrikant van lopende banden komt voor 1,2 miljard euro in handen van het Japanse Toyota Industries. Toyota krijgt bij de deal advies van drie teams van KPMG. Zowel voor M&A, transaction support als tax (KPMG Meijburg). Loyens & Loeff en White & Case verzorgen het juridisch advies voor Toyota. NPM Capital krijgt advies van Bank of America Merrill Lynch, PwC en Allen & Overy. Vanderlande wordt bijgestaan door CorporateWise. De dataroom wordt gemanaged door The Room.

Deal 1: Vitol koopt Petrol Ofisi van OMV
De van oorsprong Nederlandse oliehandelaar Vitol heeft een grote slag geslagen met de overname van Petrol Ofisi voor 1,4 miljard euro. Door de acquisitie wordt Vitol de grootste vervoerder van brandstoffen in Turkije. Petrol Ofisi wordt verkocht door het Oostenrijkse energieconcern OMV. De Turken bezitten met een marktaandeel van 23 procent zo'n 1.700 tankstations in het hele land. Vitol neemt ook onderdelen op het gebied van logistiek, luchtvaart, smeermiddelen en tankopslag over. 

Lees ook:
Meer deals voor minder geld in Q1 2017
 
KPMG en ING op één in league tables Q1 2017
Allen & Overy en Lexence voeren league tables Q1 2017 aan

Gerelateerde artikelen