M&A is nu ook gedigitaliseerd

M&A wordt op dit moment gekenmerkt door implementatie van nieuwe technologieƫn. Inmiddels is iedereen bekend met de VDR (Virtual Data Room) die de dataroom heeft vervangen en OCR, die het scannen van contracten en documenten vergaand heeft geautomatiseerd. En het team van analisten voor de Dag 1-, maand- en kwartaal- rapportages is tegenwoordig vervangen door rapportage-applicatiespecialisten.

Door Frank Bartels

Hetzelfde geldt voor infrastructuur. Voorheen moesten netwerkverbindingen en netwerkapparatuur besteld worden voor lokale datacenters. Dit alles vergde maanden doorlooptijd en soms letterlijk graafmachines voor het leggen van de netwerkkabels. Het ‘ompluggen’ van netwerkkabels, etc. kon daarna pas echt beginnen. Tegenwoordig worden netwerken geconfigureerd over de bestaande infrastructuren in de cloud, hetgeen een paar weken werk is voor netwerk- en cybersecurityspecialisten. 

Ook de implementatie van businessprocessen bij een M&A-deal zijn aan digitalisering onderhevig. Voorheen werden zowel separaties als integraties op basis van ‘like for like’ gerealiseerd: het splitsen van processen werd gedaan op basis van de status quo en het integreren van de systemen ging zowel via ‘absorptie’ (alles naar één leidend platform) als ‘best of breed’ (combineren van bestaande systemen).  

Deze aanpak gaat niet meer op: infrastructuur moet naar de cloud en bij voorkeur in een (IAAS-) service model (indien nog niet gebeurd) en applicaties moeten ‘toekomstbestendig’ en ook naar een (SAAS-) servicemodel gebracht worden. Dit betekent meestal een migratie naar een nieuw platform. Bij de implementatie van een nieuw platform is datamigratie een kritieke stap in het migratieproces. Ook dit is nu verregaand geautomatiseerd middels data migration tooling, waar voorheen nog handmatig geëxporteerd, geconverteerd, getest en geïmporteerd moest worden.  

De adoptie van cloud en nieuwe technologieën brengt dus veel voordeel. De allernieuwste ontwikkelingen op dit gebied zijn de door kunstmatige intelligentie (AI) gedreven datarooms. Technologie brengt ook nieuwe risico’s, met name op het gebied van cybersecurity. Cybersecurity is niet enkel meer alleen een IT- risico, maar is een business kritisch risico op CEO-niveau. Ook de M&A-verantwoordelijke kan er niet (meer) omheen en het hoort thuis in de standard due diligence ‘tool-kit’ bij overnames. 

En volgende stap? Dat is waarschijnlijk het gebruik van AI om het proces, het toekomstig ontwerp, planning en management van M&A transformaties verder te digitaliseren. Het is wel duidelijk: de nadruk van het werk van M&A consultant verschuift onherroepelijk naar digitale strategie & technologische transformatie. Wie dit onderkent, blijft een volwaardig gesprekspartner. 

Frank Bartels is M&A Consulting Managing Partner bij Tata Consultancy Services 
 

Tata Consultancy Services is partner van de M&A Community 

 

Gerelateerde artikelen