Dieptepunt fusies en overnames in vierde kwartaal 2017

Het laatste kwartaal van 2017 daalde het aantal fusies en overnames fors. Deze periode gaat zelfs de boeken in als slechtste periode van het afgelopen decennium. Dit blijkt uit de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van adviesbureau Willis Towers Watson. 

De QDPM meet het aantal afgeronde overnames en fusies met een waarde van minimaal $100 miljoen en brengt de aandelenkoersen na afronding van een transactie in kaart. Hieruit blijkt dat het in 2017 niet mogelijk was door middel van transacties waarde toe te voegen. In de laatste twaalf maanden presteerden kopers 1,3 procentpunt slechter dan de index. Het onderzoek laat ook zien dat vooral in het laatste kwartaal de dealmakers fors onder de markt presteerden met 4,9 procentpunt onder de index. Dit zijn de laagste kwartaalcijfers sinds in 2008 met het onderzoek werd begonnen. Een trendbreuk: voor het eerst in tien jaar slaagt de wereldwijde markt van fusies en overnames er niet in de aaneenschakeling van telkens betere prestaties te doorbreken. 

De Europese overnemende partijen behaalden wel positieve resultaten in het vierde kwartaal, met een outperformance van 8,7 procentpunt boven de index. Kopers in Noord-Amerika presteerden met -4,3 procentpunt bij 101 transacties ondermaats in het vierde kwartaal van 2017. Dealmakers in de regio Azië-Pacific deden het nog veel slechter: met een prestatie van 29,2 procentpunt onder de Index was dit de slechtste prestatie ooit voor deze regio. Het grootste deel van de laatste drie jaar presteerden de overnemende partijen in deze regio bovenmaats. Hierdoor staan ze nog steeds bovenaan in de doorlopende 3-jaars analyse, met 17,2 procentpunt boven de regionale index. De Europese en Noord-Amerikaanse kopers volgen met respectievelijk 6,2 procentpunt en 1,7 procentpunt over dezelfde periode, waarmee ze beter presteerden dan hun regionale index.

Hoewel dealmakers in 2017 ondermaats presteerden, blijkt uit de QDPM-analyse dat de gemiddelde prestaties voor internationale kopers over de afgelopen drie jaar met 5,0 procentpunt positief blijven, waarbij de langetermijnprestatie sinds 2008 op dit moment op 3,6 procentpunt staat. Hieruit blijkt dat overnemende partijen het op de lange termijn voortdurend beter doen dan de beursindex, met een sterk rendement op afgeronde transacties. Deze cijfers over de langere termijn ondersteunen de stelling dat, mits goed uitgevoerd, transacties een betrouwbare route zijn voor bedrijfsgroei en dat hierdoor zeker waarde voor aandeelhouders wordt toegevoegd.

De analyses in de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) zijn uitgevoerd vanuit het perspectief van de overnemende partij. De performance van de aandelenkoersen in een kwartaal is berekend als procentueel verschil in de aandelenprijs aan het einde van het kwartaal ten opzichte van zes maanden daarvoor. Deals waarbij de overnemende partij minder dan 50 procent van de aandelen van de over te nemen entiteit bezat na de overname zijn niet meegenomen en deals waarbij de overnemende partij meer dan 50 procent van de over te nemen partij al in handen had voor de transactie plaatsvond, zijn verwijderd. De data over de bestudeerde deals zijn afkomstig van Thomson Reuters.

Gerelateerde artikelen