Die zijn de tien grootste Chinees-Nederlandse deals

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:27
Ieder jaar sluiten Chinese en Nederlandse bedrijven circa tien deals. De grootste overname is een bierdeal.
 

[Bekijk de volledige top 10 onderaan dit artikel]

In 2019, met nog anderhalve maand te gaan, hebben Chinese en Nederlandse bedrijven twaalf overnamedeals gesloten. De grootste deal van 2019 is de verkoop van de Nederlandse verzekeraar Vivat door de Chinese branchegenoot Anbang voor 2,6 miljard euro. De deal is de op één na grootste Chinees-Nederlandse deal van de afgelopen zes jaar.

De overname van China Resources Beer (CR Beer) door Heineken voor 2,7 miljard euro is de grootste deal. CR Beer is de brouwer van het merk Snow, in volume het grootste merk bier in de wereld.

Drie x NXP

Deals drie, vier en zes zijn gerelateerd aan het Nederlandse technologiebedrijf NXP. In 2016 verkocht de Eindhovense chipfabrikant de afdeling NXP Standard Products aan de Chinese investeringsfondsen JAC Capital en Wise Road Capital. In 2015 ging de divisie voor radio-frequentie-versterkers RF Power naar Jianguang Asset Management (onderdeel van JIC Capital). Dit onderdeel werd omgedoopt tot Ampleon en in 2017 doorverkocht aan het eveneens Chinese bedrijf Aurora Optoelectronics.

Voor Rogier van Bijnen van R&P China Lawyers (foto rechts) zijn de vele technologiedeals geen verrassing. "Chinese bedrijven die een deal doen in Nederland zijn in de meeste gevallen op zoek naar technologie die men in China zelf niet heeft, met als doel deze technologie in de Chinese markt te gebruiken. Het gaat dan veelal om technologie die nodig is in die sectoren die de Chinese overheid tot speerpunt van de economie heeft gemaakt, zoals bijvoorbeeld semiconductors."

Joint venture met Chinese partner

Voor Nederlandse bedrijven is vooral de omvang van de Chinese markt interessant. "Wanneer Nederlandse bedrijven deals doen in China is het doel vaak de Chinese markt te betreden met Nederlandse technologie, kennis of producten", zegt Van Bijnen. "De laatste jaren zie ik dat dit vooral gebeurt middels joint ventures met een lokale Chinese partner, waarbij de Nederlandse kant dan de technologie, kennis en/of producten inbrengt en de Chinese zijde de kennis van de lokale markt en vaak ook een groot deel van het kapitaal inbrengt. Deals waarbij een Nederlands bedrijf 100% van de aandelen van een Chinees bedrijf verwerft zijn tegenwoordig vrij schaars, hetgeen volgens mij vooral komt door de risico’s die samenhangen met een overname in China."

 

Gerelateerde artikelen