Deze twaalf deals maken kans op de M&A Awards

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:27
De vakjury is er uit: dit zijn de shortlists voor de categorieën Best Deal en Best Mid-Market Deal. Laat nu uw stem gelden!

De jury is er uit: dit zijn de zes genomineerde deals in de categorie 'Best Deal' en 'Best Mid-Market Deal'. De stem van de community is nu beslissend: login en stem nu op de genomineerde deals en maak het verschil!

Best Deal

1. Athora / NN Group – VIVAT
2. EssilorLuxottica – GrandVision
3. Joulz – Stedin
4. Orange – SecureLink
5. PAI – Wessanen
6. Triton – Sunweb

Bekijk alle Best Deal pitches & stem direct

Uw deal? Download de Presskit

Best Mid-Market Deal

1. Garmin – Tacx
2. Gilde Equity Management – Wasco
3. Van Leeuwen Buizen – Benteler
4. One Fit – Urban Sports Club
5. Parcom – 247TailorSteel
6. Scandinavian Tobacco Group – Agio Cigars

Bekijk alle Best Mid-Market Deal pitches & stem direct

Uw deal? Download de Presskit

Alleen (online) leden van de M&A Community kunnen hun stem uitbrengen.
Bent u nog geen lid? Meld u dan gratis aan. Tip: word Full Member van de M&A Community en ontvang een feestkaart voor de M&A Awards op 12 december 2019.

Wat is hieraan vooraf gegaan?
Zoals bekend is dit het eerste jaar dat de M&A Awards worden uitgereikt op basis van het oordeel van een deskundige jury. Op 21 oktober was het zover: de jury kwam bijeen om de door de dealmakers en redactie ingezonden pitches te beoordelen. In 2019 was er geen gebrek aan goede en boeiende transacties, dus de jury had een flinke stapel om te bespreken. Veel dank voor all inzendingen. 

Uiteraard had de jury zijn huiswerk goed gedaan. Trefzeker en precies hadden alle juryleden bij elke deal een paar plus- en minpunten geformuleerd; met de track records van de heren is het niet meer dan logisch dat de deals minutieus op de snijtafel werden gelegd. 

Wat misschien wel verrassend was dat het verbazingwekkend weinig over de knikkers ging: de prijs was zeker niet het belangrijkste bij de beoordeling van de deals. De maatschappelijke impact, de langetermijnstabiliteit van de investeerders en de zorg voor de verkopende partij speelden een zeer grote rol bij de beoordeling van de jury. Ook was het heel duidelijk dat het hier ging over de Nederlandse M&A Awards: de jury vond het erg belangrijk dat een deal ook bijdroeg aan de ‘BV Nederland’. 

Omdat iedereen in de jury gewend is aan snel, kernachtig en precies de voors en tegens van een deal te formuleren ging het hard met de stapel nominaties en ruim op tijd lagen er twee prachtige shortlists van deals op tafel. Het woord is nu aan de M&A Community: het juryoordeel telt voor 75%, maar er kan dus nog wat schuiven, afhankelijk van het stemgedrag van de community. De stem van de Community telt voor 25%, en dit is zeker geen loze stem. De verschillen in de top zijn erg klein en op grond van de juryscores delen er enkele deals dezelfde plaats.  

Buiten het gegeven dat de discussie over de nominaties een hoop boeiende technische gesprekken opleverde over de dealprocessen was het ook nog eens een erg gezellige ochtend. Juryvoorzitter Marc van Gelder leidde het gesprek met charme en vaardigheid.  De sfeer onder de juryleden was opperbest en tijdens de beoordeling vlogen de anekdotes en war stories over tafel. 

Verder valt het nog op te merken dat ook bij het pitchproces extra aandacht loont. De jury merkte meermaals op dat uitgebreide, maar helder geformuleerde pitches automatisch hoger scoorden in de rankings. 

Nota bene: met een jury die samengesteld is uit de fine fleur van de Nederlandse M&A professionals is het niet te vermijden dat sommige juryleden een zakelijk of persoonlijk belang hebben bij enkele van de besproken deals. Er is daarom aan de jury gevraagd om deze belangen kenbaar te maken en niet mee te stemmen over de deals waarbij er een conflict of interest is. Voor de volledigheid: Koos Breen stemde niet mee over de Van Leeuwen Buizendeal en Volkert Doeksen heeft zich onthouden van stemming bij de twee deals waarbij Carlyle betrokken is. 

Waren er ook lessons learned voor de jury en de organisatie? Maar natuurlijk. Ten eerste bleek dat de meeste open vragen over de deals te liggen bij de nasleep van de transactie. Daar zal dus volgend jaar meer rekening mee gehouden worden in de pitchformulieren. Ook was het misschien een beetje onhandig dat in een tijd waarin maatschappelijke thema’s, duurzaamheid & diversiteit en impact steeds meer centraal staan er een wellicht wat eenzijdige jurysamenstelling was; voor volgend jaar wordt er getracht om een meer diverse jury samen te stellen – de advocaten waren tragisch ondervertegenwoordigd dit jaar! 

Gerelateerde artikelen