Deze 10 advocaten doen de meeste private equity deals

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:24
Welke M&A-Lawyers begeleiden op de Nederlandse markt de meeste private equity deals?

Welke advocaten kun je dag en nacht bellen voor een snelle en goede deal in het hooggespannen Private Equity(PE)-segment? Dit zegt onze database!

Onlangs vroegen we aan een gerenommeerd lid van de M&A Community wat nou de essentie was van werken voor private equity en wat het grote verschil is tussen werken voor PE en een strategische partij. Het antwoord was dat in private equity in de eerste plaats alles direct gaat: geen eindeloze vergaderingen met een kluwen van managers en afdelingen, maar een-op-een met de dealverantwoordelijke en zijn team bij de investeerder. 

Ook gaat bij PE alles gestructureerd volgens de routines van ervaren investeerders. Snelheid, structuur en betrouwbaarheid staan bovenaan het wensenlijstje; een prijsprikkel wordt als minder relevant ervaren. Je moet dus als een goede PE-advocaat onder hoge druk intense samenwerkingen aan kunnen gaan en op een rap tempo tot een afgerond eindresultaat komen. Geen gemakkelijke opdracht – dus reken maar dat de advocaten die vertrouwd worden met veel opdrachten uit het investeerdersveld tot de absolute top behoren! 

De data is verzameld door onze data-analist Hamlet Sahakian en is geactualiseerd tot 10 juni 2022. De database is samengesteld naar de input van leden van de community. Dealwaardes zijn altijd een indicatie. Hoewel we streven naar volledigheid.  

8. Gaston Freijser 


Kantoor: deBreij 
Deals: 36
Deal Value: € 820,5

Deze Top-10 beginnen we met Gaston Freijser van deBreij. Bij zijn aantreden als partner in 2018 verklaarde Freijser tegen MenA.nl al dat het uitbouwen van de boutique zijn missie zou worden en vier jaar later lijkt dat aardig gelukt. Freijser komen we tegen op complexe deals in de farmaceutische sector en in een serie overnames in de hoek van de business services, maar we zien hem ook fund-in-fundinvesteringen doen. Freijser bracht zijn gehele carrière door bij de boutique en leidt de zaak nu samen met de nummer drie van de lijst, Wytse Huidekoper.

7. (Gedeeld) Louis Lutz


Kantoor: Loyens & Loeff
Deals: 37
Deal Value: € 21.257,5

Gemeten naar het aantal deals staat de belastingspecialist Lutz misschien wel op plaats 8, maar als we het rijtje op dealwaarde sorteren vinden we hem terug op het zilver. Dat kan maar een ding betekenen: grote deals voor blue chip clients. En inderdaad, we vinden in zijn palmares ook grote (internationale) fondsen terug als Apax en 3i. Geen wonder dus dat hij cross-border deals als zijn specialiteit aanvoert. Ook Nederlandse partijen weten Lutz te vinden: recent zien we deals voor Main Capital, Egeria en Parcom. Wat deze mooie positie op de lijst extra bijzonder maakt is dat Lutz pas partner is sinds 2020. 

7. (Gedeeld) Luc Habets


Kantoor: Lexence
Deals: € 1.625
Deal Value: 37

Lexence speelt zich als kantoor de laatste jaren zich steeds vaker in de kijker en als je naar het profiel van advocaten als Luc Habets kijkt blijkt wel waarom – bekende partijen als Waterland en Standard Investment vertrouwen geregeld op zijn advies bij hun transacties. Habets won in 2016 de M&A Award voor de beste advocaat in het altijd zwaarbevochten Mid Market-segment. Overigens kun je Habets ook tegenkomen in de collegezaal. Op verscheidene plaatsen doceert hij ondernemingsrecht. 2022 is voor Habets in ieder geval smakelijk begonnen: namens Calm Investments werkte hij aan de overname van Koekjesbakkerij Veldt.  

6. Lennard Keijzer 


Kantoor: De Brauw Blackstone Westbroek
Deals: 41
Deal Value: € 13.828,26

Deze lijst zou niet compleet zijn zonder een afvaardiging van De Brauw Blackstone Westbroek. Het veelzijdige boegbeeld van de M&A-praktijk Lennard Keijzer deed recent een paar mooie deals voor private equity-partijen, zoals de overname van Hunkemöller door Parcom. Ook de verkoop van T-Mobile aan Apax en Warburg Pincus was bij hem in goede handen. Naast zijn werk voor de fondsen is Keijzer ook actief voor grote strategische partijen – het is dan ook geen wonder dat de zeer complete transactie-advocaat de huidige titelverdediger is bij de M&A Awards. 

5. Harmen Holtrop


Kantoor: Loyens & Loeff
Deals: 44
Deal Value: € 15.571,16

Carlyle, Torqx, Egeria, Gilde, Nordian – we doen gewoon even een greep uit de fondsen die Harmen Holtrop in de afgelopen jaren heeft bijgestaan in zijn rol als dé private equity-specialist van Loyens & Loeff. Ook de wat grotere fondsen en grotere deals vinden hun weg naar Holtrop, die in vergelijking met de anderen op deze lijst veel deals van boven de 100 miljoen op zijn naam heeft staan. We vinden Holtrop en zijn kantoor dus ook al jaren terug in de hogere regionen van de League Tables en bij de nominaties van de M&A Awards.  

4. (Gedeeld) Harm van Efferink


Kantoor: HSA Lawyers
Deals: 45
Deal Value: € 536

Geen kantoor aan de Zuidas maar aan de statige Kneuterdijk in Den Haag: oprichter Harm van Efferink begon in 2008 voor zichzelf als advocaat en heeft inmiddels een team van tien om zich heen verzameld op een steenworp van de Hofvijver. Geen slechte move met het sterke Haagse ecosysteem dat niet alleen rijk is aan veel hoogtechnologische bedrijven, maar ook voorzien is van een groeiend aantal investeringsfondsen. We zien dan ook veel deals in de softwaresector op zijn profiel – uiteraard ook voor stadsgenoot Main Capital. Ook veelinvesteerder Holland Capital mag graag aankloppen bij HSA voor juridisch advies. 

4. (Gedeeld) Diederik Baas 


Kantoor: CORP.
Deals: 45
Deal Value: € 1.242,75

Als we het dealmakersprofiel van Diederik Baas in onze dealdatabase bekijken valt er in de grafiekjes één belangrijk ding op: het grote percentage deals dat niet onder een simpele overname valt. Buy-outs, buy-ins, participaties, Baas doet het allemaal. Zijn boutique CORP. staat ook vooral bekend om het lastige, specialistische werk rond private equity en venture capital-investeringen. In 2022 zijn er al weer flink wat deals bijgeschreven en trad hij onder meer op voor Capital A en Smile Invest. Ook opvallend: Baas doet veel deals in de software- en techsector. 

3. Wytse Huidekoper


Kantoor: deBreij
Deals: 48
Deal Value: € 904

Wytse Huidekoper nam het stokje over van de oprichters en staat nu aan het hoofd van deBreij. Met succes: de boutique is inmiddels een vaste waarde in de lijstjes en hét schoolvoorbeeld van de trend dat boutiques op grotere deals en grotere volumes opereren naast de grote gekende kantoren. Investeerders als Newport Capital en Bolster Investment Partners gaan met hem in zee, maar we zien bijvoorbeeld ook een recente deal voor de investeringstak van ING – andermaal bewijs dat ook de grote partijen steeds vaker de weg naar de specialist weten te vinden. 

2. Sjoerd Stokmans


Kantoor: Van Doorne
Deals: 54 
Deal Value: € 21.227,2

Dat we op nummers één en twee een advocaat van Van Doorne vinden toont maar weer aan hoe een goede synergie tussen de verschillende afdelingen op een full service-kantoor het verschil kan maken. We komen Stokmans namelijk op veel dezelfde deals tegen als zijn collega Onno Boerstra, want als vaste partner in het dubbelspel neemt Stokmans de honneurs waar als het op belastingrecht aankomt. De partner werkt sinds 2010 bij het kantoor en is in 2019 tot partner benoemd. 

1. Onno Boerstra


Kantoor: Van Doorne
Deals: 75
Deal Value: € 31.491,94

Met bijna anderhalf keer zoveel deals als de volgers in het peloton staat Onno Boerstra onbetwist op nummer één. Al vanaf dat de M&A Community de Nederlandse deals bijhoudt is Boerstra goed vertegenwoordigt. Ook in de afgelopen jaren was Boerstra betrokken bij geruchtmakende PE-deals zoals de overname van de Roompotgroep door KKR. We zien Boerstra ook vaak optreden als advocaat van het management in buy-outs en buy-ins. Met de recent toegenomen interesse en funding in private equity zal het tellertje van Boerstra dus ook in 2022 ongetwijfeld blijven doorlopen. Hoewel Boerstra wel eens dicht in de buurt kwam van een M&A Award ontglipte de prijs hem net – maar wie weet brengt 2022 daar wel verandering in…
 

Gerelateerde artikelen