Deze advocaten heersen in de farmaceutische industrie

Welke advocaten waren in 2019 het vaakst betrokken bij deals binnen de farmaceutische industrie?

Onderzoek van de data-analist van MenA.nl laat zien dat de volgende advocaten vaak betrokken waren bij deals. De redactie heeft deze op een rijtje gezet.

Op de eerste plek staat Carine van den Brink. Zij was betrokken bij de deal, waarbij Oost NL, Thuja Capital en Waterman Ventures een investering deden in Alveron Pharma. Deze drie investeerders staken in totaal 6.5 miljoen euro in Alveron.

Alveron Pharma is een Nederlands bedrijf uit Nijmegen dat een medicijn ontwikkelt tegen acute bloedingen die zijn ontstaan als gevolg van bloedverdunners. Dit bedrijf is erg interessant, omdat wereldwijd ongeveer 15 miljoen patiënten bloedverdunners gebruiken. Daarvan kan ongeveer tussen de twee en drie procent als gevolg van de bloedverdunners een acute bloeding krijgen. Hét grote voordeel van het medicijn van Alveron is dat het universeel inzetbaar is, omdat de arts niet hoeft te bekijken welk type bloedverdunner de patiënt gebruikt.

Michel Briejer – managing partner van Thuja – die de transactie heeft geleid, vindt dat er meerdere factoren zijn die deze investering erg aantrekkelijk maken: ‘’Een zeer ervaren en deskundig team, een veelbelovende reeks medicijnleads en een gerenommeerd partner op het gebied van bloed, Sanquin. We zijn zeer verheugd deel uit te maken van deze onderneming en hebben er alle vertrouwen in dat Alveron succes zal opleveren voor zowel artsen als patiënten.”

Een deal waar zowel de advocaten van deBreij als van Kennedy Van der Laan bij betrokken waren, was de deal tussen LifeSpan BioSciences en Nordic-MUbio. Tijmen Bongartz en Michiel Melief adviseerden LifeSpan BioSciences.

LifeSpan BioSciences – de Amerikaanse leverancier van antilichamen en gerelateerde immunologische producten – heeft Nordic-MUbio overgenomen voor een niet nader genoemd bedrag. Nordic-MUbio werd geadviseerd door Gaston Freijser en Simone Broekaart.

Het in Nederland gevestigde bedrijf is producent van markers van antilichamen. Deze markers worden gebruikt voor diagnostiek in laboratoria.

De redactie sprak ook met Gaston Freijser over deze deal. Op de vraag of er iets is wat een overname van een medisch bedrijf anders maakt dan overnames van andere bedrijven, antwoordt hij als volgt: “In dit specifieke geval speelde bepaalde farmaceutische wet- en regelgeving waar target aan moet voldoen. En dat is iets waar in meer van dit soort transacties de nadruk op ligt.”  

De farmaceutische industrie is een erg interessante markt, zeker voor fusies en overnames en (venture capital) investeringstrajecten. Welke ontwikkelingen hij verwacht voor de komende jaren? “Er gebeurt veel in die sector en ons kantoor is daarin van oudsher erg actief. Mijn kantoorgenoot Pieter Spuijbroek – specialist op het gebied van venture capital investeringen – adviseerde zeer recent bijvoorbeeld bij de 25 miljoen Series A ronde in Azafaros. Dat bedrijf ontwikkelt medicijnen tegen zeldzame metabole aandoeningen. De ontwikkeling tot een markt klaar product kost ontzettend veel geld en tijd, en bedrijven in die sector zijn jaren bezig om zo ver te komen. Gedurende die periode financieren zij hun activiteiten gebruikelijk met aandelenkapitaal, wat leidt tot meerdere transacties gedurende de levenscyclus van zo'n bedrijf, wat de sector voor gespecialiseerde corporate kantoren als dat van ons een interessante maakt.”

Een andere – zeker interessante – deal betreft de gedeeltelijke overname van FYTA Company door Dermapharm, een Duits producent van geneesmiddelen. FYTA Company is producent van medicinale cannabis. Erwin Rademakers en Nick Hessing (AKD) adviseerden hierbij Dermapharm.

De laatste deal is dé overname van Protinhi Therapeutics door Oost NL, MSB Isala en Van Duikeren. Het uit Nijmegen afkomstige Protinhi Therapeutics ontwikkelt geneesmiddelen die virussen zoals Zika en Dengue bestrijden. Vincent Wismans (VESPER Advocaten) en Roland van Mourik (Hekkelman) adviseerden hierbij het bedrijf.

Deze investering zorgt ervoor dat het bedrijf verder onderzoek kan doen om de werking van het geneesmiddel aan te tonen, het zogeheten Proof of Concept. Dit is nodig om het geneesmiddel op de markt te brengen.

Ziektes zoals Dengue, Zika, gele koorts en het Westnijlvirus veroorzaken wereldwijd in toenemende mate epidemieën. Het virus wordt overgedragen door muggen en teken. Het virus kan levensbedreigende complicaties geven. Op dit moment is er geen geschikt medicijn voor de bestrijding van deze ziekte op de markt.

Bern van Duuren – de directeur van Protinhi – zegt het volgende over de samenwerking: "Dat het virus steeds vaker voorkomt maakt het urgenter dat er een medicijn komt. Onze methode blokkeert een belangrijk enzym van het virus, het protease. Met de kennis en middelen van Oost NL en MSB Isala kunnen wij ons ontwikkelprogramma versterken om bijvoorbeeld eventuele bijwerkingen uit te sluiten."

Dit artikel heeft betrekking op het M&A Forum Life Sciences & Healthcare, dat plaatsvindt op 18 juni 2020. Full Members kunnen zich hiervoor aanmelden. Mocht de datum wegens de omstandigheden veranderen, dan zult u daarvan op de hoogte worden gesteld. 

Gerelateerde artikelen