Désirée van Boxtel, jurylid Best Diversity Firm: ‘In balans door diversity’

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:14
In het wereldje van PE, VC en M&A gaan gelouterde juryleden bepalen wie straks die eerste M&A Diversity Firm Award krijgt uitgereikt. Maak kennis met zes betrokken en bevlogen professionals.

Primeur, donderdag 16 december bij de M&A Awards-uitreiking: de Diversity Firm Award. Zes ervaren juryleden buigen zich straks over de kandidaten: 
– Simone Brummelhuis, Fouder van het Borski Fonds. 
– Hendrik Jan Biemand, Diversity & Inclusion Partner Allen & Overy
– Meltem Koning-Gungormez, Adviseur Private Equity & Venture Capital bij Van Doorne
– Joeri de Groot, Managing Director Co-investment Team AlpInvest
– Kay de Gier-Formanek, Fouder & Managing Director of KAY Diversity & Performance. 
– Désirée van Boxtel, Founder and Partner Karmijn Kapitaal. 
Wij stellen ze komende tijd uitgebreid aan u voor. Désirée van Boxtel bijt het spits af. 

Opbouw en management van ABN AMRO Participaties voor het MKB, acht jaar ervaring in private equity-investeringen voor zowel die eerder genoemde bank als voor informele investeerders, in 2002 een eigen bedrijf gestart en in 2007 weer verkocht, sinds bijna twaalf jaar één van de drie oprichter/partners van Karmijn Kapitaal… Maar in al die verschillende functies stond voor Désirée van Boxtel het belang en de kracht van divers samengestelde teams voorop. Roepende in die door mannen bevolkte woestijn?

“In een mannenwereld krijg je soms kansen, juist omdat je vrouw bent”, lacht ze. “Daarnaast voegen vrouwen een ander geluid toe, hebben heel duidelijk toegevoegde waarde. Al in mijn tijd bij ABN AMRO heb ik dat ervaren. Mannen en vrouwen samen leiden tot betere resultaten, en diversiteit blijkt uiteindelijk ook onder de streep meer waard.”

‘Vrouwen hoeven dat boegbeeld niet te zijn’
Vrouw, meer dan dertig jaar ervaring in zowel PE als ondernemerschap, oprichter en partner van een investeerder die diversiteit met hoofdletters schrijft. Van Boxtel is overduidelijk één van de aangewezen personen voor de jury van die eerste M&A Diversity Firm Award. Bij Karmijn Kapitaal weten ze hoe goed diversiteit werkt voor het rendement van hun investeringen. Geloven ze in de kracht van die combinatie van verschillende mensen, invalshoeken, prioriteiten en leiderschapsvisies. Meer mensen met verschillende achtergronden en leiderschapsstijlen leiden tot die grotere kans op een onderneming in balans.

Daar waar de wereld van private equity toch vooral dat mannenbastion is, zijn er de afgelopen tien jaar wel steeds meer vrouwelijke ondernemers gekomen. “Wat wij bij onze start al interessant vonden is dat die vrouwelijke ondernemers veel minder vaak worden benaderd door de mannelijke investeerders, Kennelijk kiezen mannen bij het doen van investeringen graag voor industrie en software. Vrouwelijke ondernemers zien wij meer in service-gerelateerde branches en consumentenproducten en retail. En wat vrouwelijke ondernemers ook vaak onderscheidt: ze hoeven niet zo nodig dat boegbeeld van de organisatie te zijn, dus ze springen wat minder vaak in het oog. Maar wij richten ons juist niet alleen op vrouwen, we geloven echt heilig in diversiteit.”

Désirée van Boxtel (52) schat het aantal divers geleide bedrijven in Nederland op zo’n 30.000. Karmijn Kapitaal investeert in de balans tussen hard en zacht, legt ze uit. “We denken en handelen economisch rationeel, zeker niet activistisch. Toen we met Karmijn begonnen, werden we meewarig aangekeken. Ach, die vrouwtjes proberen het ook… Dat wordt vast een catfight. Zoiets. We namen onze eerste man in dienst. Nou, die is binnen zes weken weggehold. Vervolgens namen we er twee aan, en dat bleek te werken. Ik raad bedrijven ook altijd aan om twee vrouwen aan te nemen als de organisatie vooral uit mannen bestaat. En omgekeerd.”

‘Hoe divers wordt hier gedacht?’
Karmijn Kapitaal adviseert bedrijven die willen dat de leiding divers of diverser wordt. “Dan schatten we in ‘hoe divers wordt hier gedacht?’ We helpen organisaties diverser te worden. Dat gaat niet alleen om het vinden van een vrouw voor de directie, maar dat gaat juist om de wijze waarop je als allemaal andersdenkenden het bedrijf beter kunt maken. Wij gaan zelf ook niet alleen voor de spreadsheets, de korte termijn en louter die aandeelhouderswaarde, maar voor de balans met de lange termijn maatschappelijk waarde, voor ESG. Ik spreek zelden iemand die niét al eens zelf heeft ervaren dat een balans in leiderschapsstijlen, in inzichten en zienswijzen leidt tot betere teams en bedrijven.”

 “Wij richten ons vooral op op het mkb, en daar interesseert het directies vaak helemaal niets of iemand vrouw dan wel man is. Daar gaat het om hard werken, met de beste mensen op de juiste plaatsen. Wij spreken de taal van het mkb en ik denk wel eens dat vrouwen zich daar meer thuis voelen dan bij grote corporates.”  

Die eerste M&A Diversity Firm Award, in december voor het eerst dus uit te reiken in de Beurs van Berlage, noemt Désirée van Boxtel cruciaal. “Het belang van ESG wordt in brede kring echt wel erkend”, zegt ze. Daarbij noemt ze als voorbeeld de NVP, branchevereniging van private equity- en venture capitalbedrijven, waarvan ze bestuurslid is. 

‘PE staat voor gevestigde orde’
“Maar feit is ook dat er veel uitstroom aan de onderkant zichtbaar is”, vervolgt ze. “Er vertrekken ook veel vrouwen bij PE en VC partijen. Er is in toenemende mate instroom, maar kennelijk zoeken vrouwen na een aantal jaren hun heil toch regelmatig ergens anders. Want PE staat toch nog steeds voor die gevestigde orde, soms is het percentage vrouwen bij een private equity partij 0,0. En in de regel zelden meer dan 20 tot 30 procent. In Venture Capital, startups dus, zien we gelukkig dat meer en meer vrouwen een rol van betekenis blijven spelen in de organisatie.”

In haar optreden als jurylid voor die M&A Diversity Firm Award zal Désirée van Boxtel waken voor greenwashing, voor het ‘doen alsof we dit als organisatie allemaal omarmen en stimuleren’. Louter en alleen omdat het nu eventjes hip and happening is. 

“Ik wil daadwerkelijk zíen hoe organisaties hun inspanningen om tot meer diversiteit te komen in de praktijk uitvoeren”, legt ze uit. “Zowel in hun eigen bedrijf als in de portfoliobedrijven. Het gaat mij om de authentieke, de oprechte manier van aanpak. Wat staat het bedrijf allemaal te wachten tot uiteindelijk dat succesvolle en diverse team binnenshuis is, hoe verloopt die reis richting diversity?”

‘Denk toch meer als een man!’
Nog even terug naar haar tijd bij de grootbank. Een deel van van Boxtels omarming van diversiteit kwam voort uit die tijd. “Hoewel ik altijd zag dat diversiteit simpelweg goed werkte zag ik datzelfde besef niet altijd aan de andere kant van de tafel. Tijdens functioneringsgesprekken bij de bank kreeg ik te horen dat het allemaal heel goed ging”, herrinnert ze zich nog goed. 

“Maar dat ik ‘alleen wel meer als man moest gaan denken’. Dat ik ook ‘meer voor de troepen uit moest gaan lopen’. Maar dat gaat niet. Ieder mens is uniek en zit anders in elkaar. Dat moet je accepteren. Je mag niet generaliseren, maar je ziet dat vrouwen bijvoorbeeld gemiddeld vaker hun emoties tonen of zich op risico’s richten. Dat moet je juist inzetten. Je kunt mannen ook niet vragen softer te worden, dat zal ook niet lukken. Veranderen is alles behalve gemakkelijk, lukt vaak niet.”

Met een glimlach denkt ze terug hoe haar zoontje haar onlangs op het onderstel van een metro-rijtuig wees. ‘Kijk mam, dat ziet er toch heel anders uit dan bij een trein’. Maar terwijl dat nog iets leuks heeft – jongens blijven jongens, meisjes blijven meisjes – was dat toch heel anders toen iemand van de Raad van Bestuur van de bank eens tegen haar zei ‘Leuke kleding heb je toch weer aan, Désirée.’ Of de topman die, toen hij aan me werd voorgesteld, tegen me zei ‘Ah, zeker van het secretariaat!’”

Er waren meer situaties waarbij de leidinggevenden vooral vanuit hun eigen perspectief keken, zoals toen ze een groot kostenbesparingsproject met McKinsey haar naam gaven. “Tsja… Ze dachten dat ik dat wel grappig zou vinden, ze vonden het in elk geval zelf enorm leuk. En nee, zoiets voelt natuurlijk niet heel erg veilig. Al was het overigens niet de hoofdreden voor mijn vertrek, ik wilde vooral ook weer gaan ondernemen.”

Het maakte dusdanig veel indruk dat van Boxtel in haar huidige rol mannen en vrouwen probeert te wijzen op deze verschillen en uit probeert te dagen om zaken van elkaars kant te bekijken. “Daarmee leer je beter samenwerken, in plaats van vooral elkaars tegenpolen te zijn.”

 

Désirée van Boxtel (1969) is co-founder van het Amsterdamse private equity-fonds Karmijn Kapitaal, dat investeert in bedrijven die worden geleid door divers samengestelde managementteams en in bedrijven waar dat uitgangspunt een wens is. In de KK-portefeuille zijn bedrijven te vinden als Pols Potten, Marlies Dekkers en Jopen Bier. Van Boxtel zette Karmijn Kapitaal in 2010, samen met Hadewych Cels en Cillian Jansen Verplanke, op. In de visie van het drietal is er een betere balans in risico’s nemen en managen, in lange- en korte termijn handelen en in mens- en taakgerichtheid als sprake is van een combinatie van mannen en vrouwen met verschillende achtergronden, zienswijzen en leiderschapsstijlen binnen het team. 

Désirée van Boxtel heeft die overtuiging al vele jaren, zelfs ver voordat in 2007 het McKinsey-rapport Women Matter (Insights on Gender Diversity) het levenslicht zag. Van Boxtel studeerde aan Insead en de Rotterdam School of Management. Ze is lid van branchevereniging NVP, is getrouwd, heeft een zoon en dochter. Op de website van Karmijn Kapitaal omschrijft ze haar kennis, ervaring en leiderschap bondig in twee zinnen. “Mijn kracht en expertise liggen bij het opbouwen en laten groeien van bedrijven. Ik heb een analystische benadering, kritisch waar nodig, en ben een conceptuele en creatieve denker.”  

 

Het is nog mogelijk om uw firma aan te melden voor de Best Diversity Firm 2021:

Gerelateerde artikelen