Deloitte maak dubbelklapper in league table transaction services 2019

Deloitte duikt in de boeken bij de grootste én de meeste overnames. Top vier omgegooid 

[De volledige league tables staan onderaan de tekst]

Bovenin de league table transaction services (TS) prijken dezelfde big four kantoren als in 2018, maar met een nieuwe nummer één: Deloitte. Het kantoor staat met ruim 17 miljard euro op de eerste plaats in de league table gesorteerd op dealwaarde. In 2018 eindigde de accountancy-firma op de tweede plaats. De grootste deal van Deloitte is de overname van datawarehouse Interxion door Digital Realty van 7,7 miljard euro. Ook dook het kantoor voor Signify – voorheen Philips Lighting – in de boeken van de Amerikaanse overnamekandidaat Cooper Lighting Solutions. Een deal van 1,26 miljard euro.

PwC, vorig jaar nummer één, volgt nu met ruim dertien miljard euro op de tweede plaats. De grootste deal van PwC was de was de overname van Vivat door Athora voor 2,6 miljard euro. EY en KPMG, de nummer drie en vier, hebben hun posities van vorig jaar weten te behouden. Op de vijfde plaats zien we een eerste nieuwe naam: DNV GL. Het Rotterdamse kantoor is gespecialiseerd in deals in de energiesector en adviseerde onder andere bij de overname van Eneco voor 4,1 miljard euro. 

Ten opzichte van 2018 staat er één nieuwe naam in de league table gesorteerd naar dealwaarde: Mazars. Het kantoor was bij enkele grote deals betrokken, waaronder de deelname van private-equity-bedrijf Waterland in Europarcs en de fusie van Visbeen en Post-Kogeko. Beide deals hebben een geschatte dealwaarde tussen de 100 en 250 miljoen euro.

Grant Thornton terug in league tables

De grote vier domineren eveneens de top van de league table gesorteerd op aantal deals. Als het enige kantoor met meer dan honderd deals staat Deloitte op de eerste plaats. PwC, KPMG en EY volgen op plaatsen twee, drie en vier. De dealmakers van Sincerius prolongeren met 53 deals hun vijfde plaats. 

Grant Thornton is de nieuwe naam in de league tables naar aantal. Het kantoor eindigde 2018 met een twaalfde plaats en is gestegen naar plaats tien. Grant Thornton adviseerde onder andere bij de overname van rumverkoper E&A Scheer door de Amerikaanse investeerder The Riverside Company.

Roën Blom op één dankzij miljardendeal

Roën Blom staat met twaalf miljard euro op de eerste plaats in de league table. De partner van Deloitte was onder andere betrokken bij de overname van datacenter InterXion bij de overname door Digital Realty voor 7,7 miljard euro. Bruno Jelgerhuis Swildens van EY volgt met bijna tien miljard euro op de tweede plaats. Hij dook afgelopen jaar in de boeken bij de overname van Eneco door Mitsubishi voor 4,1 miljard euro. De nummer één van vorig jaar, Remco van Daal van PwC, staat met 2,5 miljard euro op de zevende plaats. 

Stuivertje wisselen bij Sincerius

Thomas Daemen van Sincerius is met 32 deals de meest actieve TS-adviseur van het jaar. Opvallend, want vorig jaar stond kantoorgenoot Joost Siemensma met exact hetzelfde aantal deals op de eerste plaats. Nu valt Siemensma buiten de top 10. Niet dat Siemensma in 2019 geen deals heeft gedaan, integendeel, hij was bij tientallen deals betrokken. Het verschil is dat Daemen dit jaar bij de deals wordt opgevoerd als teamleider, waar Siemensma vorig jaar in de lead was. Alleen teamleiders krijgen de deals toegekend voor de MenA.nl league tables. 

Roën Blom, de man met de grootste deals, scoort ook goed in de league table naar aantal deals. Hij was teamleider bij 31 deals, maar liefst 25 meer dan in 2018. 

Bekijk ook de league tables M&A Advisory en Legal Advisory

 

Gerelateerde artikelen