Definitief verbod dreigt op overname Air Europa

Aanpassingen van IAG onvoldoende voor deal van 400 miljoen euro.

De overname van het Spaanse Air Europa door British Airways-eigenaar IAG staat op klappen. IAG heeft de overnameplannen onvoldoende aangepast om groen licht te krijgen van de Europese Commissie. Een van de maatregelen was het overdagen van de helft van de slots van Air Europa aan concurrenten.

Dat gebaar is echter niet voldoende om de autoriteiten te vermurwen. Het bezwaar van de Europese Commissie is dat de overname van Air Europa de keuzevrijheid voor reizigers kan beknotten en tot prijsopdrijving kan leiden. IAF is de moedermaatschappij van vijf luchtvaartmaatschappijen, waaronder British Airways.

Volgens de Financial Times is de kans zeer groot dat de overname door IAG sneuvelt. Een onverbiddelijk verbod komt in Europa niet vaak voor. Meestal vinden de betrokken partijen oplossingen om toch goedkeuring te verkrijgen. De Europese Commissie zou tussen 2014 en 2023 slechts negen fusies definitief hebben geblokkeerd.

Het is de tweede keer dat IAG probeert om Air Europa over te nemen. De eerste keer was tijdens de coronapandemie. De tweede keer volgde vorig jaar, toen IAG 400 miljoen euro bood voor tachtig procent van de Spaanse luchtvaartmaatschappij.

Mocht het tot een definitief dealverbod komen, dan staat het IAG altijd vrij om de gang naar de rechter te maken.

Gerelateerde artikelen