Dealwaarde herstelde zich naar een recordhoogte in 2021

Nieuw onderzoek van Bain & Company verkent de groeiende complexiteit in de M&A-markt waarin financiƫle investeerders, SPAC's en VC's een groter deel van de markt claimen dan ooit tevoren.

In 2021 is de hoogste totale dealwaarde ooit geregistreerd: meer dan 5 miljard dollar. Te midden van deze uitbundigheid liggen strategische fusies en overnames, inclusief zowel corporate deals als add-on deals, op schema om de hoogste waarde in zes jaar te realiseren. De M&A-markt wordt echter steeds complexer. De deals van financiële investeerders, SPAC's en VC's groeiden twee tot vijf keer sneller dan strategische fusies en overnames.

Dit zijn een aantal van de bevindingen van Bain & Company's aankomende M&A-report van 2022. Uit Bain's onderzoek blijkt dat bijna alle industrieën tekenen van herstel vertonen sinds 2020, waarbij de waarde en multiples stijgen. Strategische M&A-multiples bevinden zich op een recordhoogte, met een gemiddelde multiple van 16x EV/EBITDA. 

Bain & Company heeft surveys afgenomen bij ongeveer 300 M&A-managers over de kritieke aandachtsgebieden voor kopers die naar 2022 kijken. Behoud van talent en ESG worden benoemd als twee topprioriteiten.

Talent: het cruciale onderdeel van deals
Te midden van de aanhoudende zoektocht naar talent zijn dealmakers zich zeer bewust van het belang van goed talentmanagement tijdens de overgangsperiode die volgt na het sluiten van een deal. Uit Bain's onderzoek blijkt dat M&A-managers het behouden van talent noemen als een van de belangrijkste factoren voor het succes van deals in de huidige markt. Er wordt echter wel opgemerkt dat het behouden van personeel een grotere uitdaging is dan ooit tevoren.

De door Bain ondervraagde leidinggevenden zien twee cruciale factoren voor het behouden van talent: 1) een sterke en overtuigende visie voor de toekomst van het gecombineerde bedrijf opstellen, en 2) duidelijke rollen voor werknemers in de nieuwe organisatie definiëren. Uit het onderzoek van Bain blijkt dat bedrijven zich maar al te vaak alleen richten op financiële retentiepakketten zonder in te gaan op deze bredere overwegingen.

ESG: de volgende grote trend binnen M&A
Verrassend genoeg hebben zakelijke overnemers nog geen significante nadruk gelegd op ESG, waardoor het vandaag de dag het laagst op hun lijst van prioriteiten staat. De meeste M&A-managers verwachten echter dat dit in de toekomst zal veranderen. Winnende dealmakers zullen hun zorgvuldigheids- en integratiehandboek ontwikkelen, hun bredere bedrijfsstrategie koppelen aan ESG bij overnames en ESG benutten als onderdeel van het waardecreatieplan.

Een optimistische kijk op 2022
Vooruitkijkend is Bain & Company optimistisch dat de fundamenten van dealmaking het komende jaar kopers zullen blijven aantrekken. De meeste kopers verwachten dat de dealactiviteit het komende jaar gelijk zal blijven of zal toenemen. Leidinggevenden van fusies en overnames moeten echter de gevolgen blijven volgen van een strakker fiscaal beleid, regelgevingslandschap, macro-economische factoren zoals verstoringen van de toeleveringsketen en concurrentie van financiële investeerders die toegang hebben ongekend kapitaal. 

Gerelateerde artikelen