Dealmakers ontginnen meerdere bronnen van waarde in dealjaar 2024

Bedrijven zoeken naar zowel kostenbesparingen als groei in hun M&A strategieën.

Volgens het nieuwste M&A Midyear Report 2024 van Bain & Company blijven bedrijven zowel kostenbesparingen als groei nastreven in hun overnamestrategieën.

Het rapport benadrukt dat bedrijven steeds beter in staat zijn hun deals aan te passen aan de economische omgeving, met een toenemende focus op kosten- en groeisynergiën.

De belangrijke bevindingen:
• Bedrijven tonen een grotere flexibiliteit in hun benadering van fusies en overnames (M&A) om waarde te creëren.
• Er is een gestage toename in strategische M&A-activiteiten, met de verwachting dat de totale waarde van deals in 2024 iets boven die van 2023 zal uitkomen.
• De energiesector staat centraal, met grote consolidatiedeals die een belangrijke rol spelen, terwijl de technologiesector ook actief blijft.

Sectoranalyse:
Energie en natuurlijke hulpbronnen: Grote consolidatiedeals, zoals ExxonMobil’s bod van zestig miljard dollar op Pioneer, domineren de markt. Deze verschuiving weerspiegelt de blijvende afhankelijkheid van olie en gas.

Technologie: Hoewel de dealwaarde bijna verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar, blijven de volumes achter. De focus ligt op groei, met name in generatieve AI, waar in het eerste kwartaal van 2024 al voor 7,5 miljard dollar aan investeringen is gedaan.

Gezondheidszorg: Bedrijven zoals Novartis en Johnson & Johnson blijven strategische overnames doen om hun portfolio te optimaliseren en groei te stimuleren.

Geavanceerde productie: De meeste deals in deze sector zijn gericht op schaalvergroting en kostenbesparingen.

Ondanks uitdagingen zoals hoge rentevoeten en inflatie, tonen dealmakers een geavanceerde aanpak om zowel kosten als groei te realiseren.

De verschuiving naar deals die zowel kostenbesparingen als groei opleveren, illustreert de evolutie in de M&A-strategieën van bedrijven in 2024.

Lees het gehele rapport van Bain & Company hier.

Gerelateerde artikelen