Deal TNT hangt aan zijden draadje

De kans dat de overname door UPS van TNT Express niet doorgaat is groot. Dat stelde analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen tegenover RTL Z. De bal ligt bij UPS. De Amerikaanse pakketjesbezorger verweert zich dinsdag tegen de bezwaren van de Europese commissie tegen de overname.
De discussie gaat over de manier waarop de markt voor expressdiensten moet worden gedefinieerd. Volgens UPS is er in Europa veel concurrentie van kleine en middelgrote pakketbezorgers, waardoor de marktmacht van het nieuwe fusiebedrijf beperkt zou blijven. Brussel denkt daar anders over. Brussel lijkt vooral te kijken naar de concurrentie tussen de vier grote bedrijven met eigen netwerken in de lucht en op de weg: UPS, TNT, DHL en FedEx. Door de overname zou de marktmacht van UPS en TNT samen binnen die groep aanzienlijk toenemen.
UPS kan delen van zijn netwerk afstoten om aan de bezwaren van Brussel tegemoet te komen. De analist verwacht echter weinig belangstelling voor de logistieke knooppunten, die bovendien erg lastig zijn op te delen. Daarnaast nemen de kostenbesparingen snel af als een groot deel van het netwerk moet worden verkocht.
 
Gerelateerde artikelen